Eerst kogels, dan de brand erin

Libië begint de balans op te maken van het regime van Gaddafi. Dagelijks komen nieuwe gruweldaden aan het licht, zoals de moord op zeker 50 gevangenen in Tripoli.

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE SCENES DEATH OR INJURY A rebel fighter looks at burnt bodies at the Khamis 32 military encampment in southern Tripoli August 28, 2011. The charred remains of around 53 people have been found in a warehouse in the Libyan capital Tripoli, apparently opponents of Muammar Gaddafi who were executed as his rule collapsed, Britain's Sky News reported on Saturday. REUTERS /Louafi Larbi (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY) TEMPLATE OUT REUTERS

Vier maanden lang leefde de 60-jarige Nour Massoud met het dagelijks geschreeuw van mensen die gefolterd werden aan de overkant van de straat. Massoud woont naast de kazerne van de beruchte Khamis-brigade, genoemd naar een van de zoons van Moammar Gaddafi. Maar sinds het begin van de NAVO-bombardementen was de kazerne geen veilige plek. De soldaten hadden daarom een opslagplaats tegenover Massouds huis gebruikt als gevangenis en folterplek.

Toen de buurtbewoners de voorbije dagen naar huis terugkeerden, deden ze een gruwelijke ontdekking. In de loods lagen meer dan vijftig verkoolde lijken. De mensen waren vermoord door de mannen van de Khamis-brigade, toen die zich dinsdag terugtrokken. Volgens overlevenden gooiden de soldaten handgranaten naar binnen en staken ze de loods in brand.

Nu het regime-Gaddafi is gevallen komen steeds meer gruweldaden van dit kaliber naar buiten. Als Gaddafi en zijn handlangers ooit voor het Internationale Strafhof in Den Haag terecht zullen staan wegens misdaden tegen de menselijkheid, zullen moordpartijen als deze prominent in het dossier figureren. Intussen waarschuwde VN-chef Ban Ki-moon dit weekeinde voor een humanitaire ramp door water- en voedselgebrek.

Toen Nour Massoud naar zijn huis terugkeerde, trof hij in een berghok drie doodsbange mensen aan. Er ligt nog overal bloed. Elders in het huis hadden zich nog vier mensen verborgen. „De soldaten waren toen nog niet vertrokken. Ik heb die mensen water gegeven en eerste hulp. Sommigen hadden gebroken enkels, anderen vertoonden kogelwonden. Ik heb ze via de achterdeur helpen ontsnappen.” In een ander huis ligt nog het rottende lijk van een man. Hij had kunnen ontsnappen maar is hier gestorven aan zijn verwondingen, weet een andere buurtbewoner. De mensen uit de buurt wisten heel goed wat er in de loods aan de hand was.

„Twintig dagen geleden heb ik twee mannen zien ontsnappen”, zegt de 32-jarige Abdelmenem Faraj Labani. „Het waren jongens van 16, 17. Ze waren naakt op een boxershort na. Ze hebben zich verstopt in een huis in aanbouw, maar de soldaten vonden ze en brachten ze terug.”

Het bloedbad in de wijk Sallaheddin is tot nu toe de ergste gruwel die in Tripoli is ontdekt. Eerder werd een dertigtal lijken aangetroffen op een rotonde bij Gaddafi’s hoofdkwartier. In het Abu Slim-ziekenhuis lagen ruim honderd lijken.

Het zal nog een tijdje duren voordat vaststaat wat in het Abu Slim-ziekenhuis is gebeurd. Sommigen doden waren rebellen, anderen Gaddafi-soldaten. Het is goed mogelijk dat de bloedbaden in Abu Slim en op de rotonde een wraakactie waren van rebellen. Een aantal van die incidenten kan omschreven worden als oorlogsmisdaden”, zegt Diana Eltahawy van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in Tripoli. „Maar het gros van de mensenrechtenschendingen die wij hebben vastgesteld, is wel degelijk voor rekening van de Gaddafi-soldaten.”

Nederlands fotomodel: pagina 3

    • Gert Van Langendonck