Eelco Sintnicolaas vijfde op tienkamp

Tienkamper Eelco Sintnicolaas heeft bij de WK atletiek in Daegu opnieuw aangetoond dat hij tot de besten ter wereld behoort. Hij werd vijfde, een prestatie waar de meerkamper zelf zeer tevreden over was. Zijn score was 8.298 punten, waarmee hij onder zijn persoonlijk record van 8.436 bleef.

Hij sprak van een „rare en zware wedstrijd”. Raar vanwege de extreem lange duur – van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat – en de Zuid-Koreaanse begeleiders in het stadion die de meerkampers tussen de wedstrijden door opjoegen. En zwaar wegens de hitte. Sintnicolaas had bij vlagen het gevoel in een sauna te verkeren.

Als Sintnicolaas al een medaille heeft verspeeld was dat bij het polsstokhoogspringen, normaliter het onderdeel waarop hij domineert en veel punten scoort. Hij won weliswaar met een hoogte van 5.20 meter, maar met een minder groot verschil dan hij had gehoopt. Hij miste drie keer op 5.40 meter en verspeelde daarmee zijn kans op een bronzen medaille. Een teleurstelling die niet zijn algehele gevoel domineerde. „Ik was tweede bij de EK in Barcelona, vierde bij de EK indoor in Parijs en nu vijfde bij de WK, dat lijkt me toch een mooie reeks. Nu op naar de Olympische Spelen.”

Met de andere Nederlanders was het treurig gesteld. Tienkamper Ingmar Vos moest na één dag met een liesblessure opgeven. Discuswerpster Monique Jansen kwam niet door de kwalificatie en Bram Som kwam in de halve finales van de 800 meter pure snelheid tekort.

Voor het meest teleurstellende resultaat zorgde sprinter Churandy Martina. Hij was weliswaar licht geblesseerd aan zijn knie, maar met een roemloze uitschakeling in de halve finales van de 100 meter had hij niet echt rekening gehouden. De Antilliaan bleef er laconiek onder. „Nu maar knallen op de 200 meter.”

Vannacht volgde de uitschakeling van de discuswerpers Rutger Smith en Eric Cadee. Beiden kwamen niet door de kwalificatie. Smit kwam daarvoor met een worp van 62.12 meter 24 centimeter tekort. Cadee bleef steken op 61.62 meter.

Remona Fransen sloot vannacht na twee onderdelen de zevenkamp af op een elfde plaats. Vanmiddag volgen het kogelstoten en de 200 meter. Ze werd zestiende op de 100 meter horden in een persoonlijk record van 13,57 seconden. Bij het hoogspringen eindigde Fransen gedeeld tiende met 1.80 meter.