De mais staat er slecht bij in de VS

De maisopbrengst in de VS zal waarschijnlijk zwaar tegenvallen, zo blijkt uit eerste inventarisaties. Analisten vrezen verder stijgende voedselprijzen.

In this July 22, 2011 photo, a tractor plows over a recently harvested corn field near Hondo, Texas. Texas agriculture officials said Wednesday, Aug. 17, 2011, that estimated crop and livestock losses from the blistering drought are a record $5.2 billion, and could go higher. (AP Photo/Eric Gay) AP

Analisten vrezen voor verder oplopende voedselprijzen, nu de maisoogst in de Verenigde Staten – de grootste ter wereld – lager lijkt uit te vallen dan werd verwacht.

Experts van de landbouwnieuwsbrief Pro Farmer zijn bijna klaar met de inventarisatie van de maisoogst in het Midden-Westen van de VS. Afgelopen vrijdag meldde Pro Farmer dat de gemiddelde maisopbrengst waarschijnlijk op 147,99 bushel per acre zal uit komen. Dat is flink lager dan vorig jaar, en ruim onder de voorspelling van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Ook de opbrengst van sojabonen valt tegen, zo blijkt uit de inventarisaties van Pro Farmer.

De pessimistische berichten uit het Midden-Westen leidden vrijdag tot een explosie van de prijs van mais en sojabonen in de VS. Mais was bij het sluiten van de markt 40 dollarcent duurder geworden tot 7,51 dollar per bushel. Vanochtend steeg de prijs van mais aan de Chicago Board of Trade verder door, tot boven de 7,6 dollar.

Peter Meyer, analist voor de Amerikaanse zakenbank JP Morgan, noemt de tegenvallende maisoogst „een ramp”. „Dit is veel erger dan we hadden kunnen verwachten”, zei Meyer in een vraaggesprek met de Amerikaanse agrarische website agweb.com.

De hoge maisprijzen zullen doorwerken in de voedselprijzen. Vooral vlees zal fors duurder worden in de VS. Ook de prijs van ethanol, dat wordt gebruikt in biobrandstof, zal stijgen, zo verwachten analisten. De prijzen van granen liggen al meer dan een jaar op een bijzonder hoog niveau, na de droogtes van 2010.

Dit jaar leek de markt zich te stabiliseren, nadat Rusland en Oekraïne de export van graan hadden hervat. De tegenvallende maisoogst wakkert echter de vrees aan dat de voedselprijzen op recordhoogte zullen blijven.

De prijsindex van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, FAO, lag in juni op 234 punten, 39 procent hoger dan in juni vorig jaar. Vorige maand verwachtte de FAO nog dat de totale productie van granen (onder andere mais, tarwe en rijst) hoger zou uitkomen dan vorig jaar. Door de tegenvallende maisproductie in de VS moet die verwachting mogelijk worden herzien.