‘Dader aanslag Lockerbie in coma’

De Libiër die werd veroordeeld voor de bomaanslag in 1988 op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven het Schotse Lockerbie, ligt in coma. Dat meldt CNN, die Abdel Basset al-Megrahi aantrof in zijn woning in Tripoli.

“We geven hem maar gewoon zuurstof. Niemand geeft ons enig advies,” aldus zijn zoon, Khaled al-Megrahi, tegenover CNN.

Gisteren werd bekend dat de door rebellen gevormde interim-regering van Libië niet van plan is al-Megrahi uit te leveren. Dat zei interim-minister van Justitie Mohammed al-Alagi.

Al-Alagi zei tegen journalisten in Tripoli dat geen enkele Libische staatsburger zal worden uitgeleverd, ook niet al-Megrahi, die voor zijn aandeel in de aanslag op het Pan Am-vliegtuig door een Schotse rechtbank werd veroordeeld.

Bij de aanslag kwamen 270 mensen om het leven. De Schotse regering liet al-Megrahi in 2009 vrij uit de gevangenis, omdat hij door kanker nog maar kort te leven zou hebben. Al-Megrahi werd bij zijn terugkeer in Libië als een held ingehaald en door Moammar Gaddafi ontvangen. Het is niet bekend waar hij nu verblijft.

    • Marije Willems