China zet sociale media zwaar onder druk

Chinese microbloggers hebben een waarschuwing gekregen voor het verspreiden van ‘valse geruchten’.

Sina.com, het internetbedrijf achter het Chinese twittersysteem Weibo, stuurde de waarschuwing zaterdag naar 200 miljoen microbloggers. Zij kunnen bij misbruik voor straf gedurende een maand worden afgesloten. Sina.com wil de echtheid van namen van gebruikers gaan controleren. Echte namen krijgen een soort keurmerk. De maatregelen leidden gisteren tot een storm van protest onder bloggers.

De Communistische Partij van China gaat nog niet zo ver dat het zeer populaire Weibo (485 miljoen gebruikers) gesloten moet worden zoals in 2009 gebeurde met Facebook en YouTube, maar maakt zich duidelijk zorgen over de invloed van internet. Ook twee kleinere internetbedrijven, Tencent en Youku, hebben opdracht gekregen de controle op de inhoud van tweets zo spoedig mogelijk uit te breiden.

Na het ongeluk met de nieuwe hsl-treinen bij Wenzhou, waarbij 40 passagiers omkwamen, werd lokale en nationale partij- en regeringsleiders overspoeld met kritiek van tientallen miljoenen bloggers op de veiligheid van het statusproject, de snelheid van de economische ontwikkeling van China en de corruptie op het Ministerie van Spoorwegen.

Eerder deze maand protesteerden in de havenstad Dalian tienduizenden inwoners tegen een chemische PX-fabriek in een woonwijk. De plaatselijke autoriteiten waren totaal verrast door de omvang van het protest en de snelheid waarmee een grote menigte op de been was gebracht om te demonstreren. Organisatoren hadden Weibo gebruikt om, aanvankelijk onopgemerkt, de bewoners van Dalian te mobiliseren.

Chinese journalisten gebruiken Weibo om artikelen, foto’s en video’s te publiceren die zij niet in hun kranten, weekbladen en tv-programma’s kwijt kunnen of niet mogen gebruiken van de censuur. (NRC)