Jeter wereldkampioene 100 meter sprint - hordenloper Robles goud afgepakt

Carmelita Jeter snelt richting de finish in Daegu. Foto AFP / Kim Jae-whan

De Amerikaanse sprintster Carmelita Jeter is in Zuid-Korea vanavond op plaatselijke tijd wereldkampioene geworden op het koninginnenummer, de 100 meter sprint. In Daegu stelde topfavoriete Shelly-Ann Fraser teleur. De Jamaicaanse eindigde buiten het podium.

Jeter liep een tijd van 10,90 seconden en haalde met een sterk slot Fraser in. Ze bleef uiteindelijk de Jamaicaanse Veronica Campbell(10,97) en Kelly-Ann Baptiste (10,98) uit Trinidad & Tobago voor.

Regerend wereldkampioene Shelly-Ann Fraser had de beste start, maar met nog 40 meter te gaan werd ze bijgehaald door Jeter. De Jamaicaanse werd uiteindelijk vierde op een honderdste van Baptiste.

De gouden 100 meter van Carmelita Jeter:

Olympisch kampioen 110 meter horden gediskwalificeerd na winst goud

Hordenloper Dayron Robles, de Olympisch kampioen op de 110 meter, won vandaag goud op de wereldkampioenschappen. Maar hij werd later vanavond plaatselijke tijd gediskwalificeerd omdat hij de Chinees Liu Xiang leek vast te pakken. In de officiële lezing wordt de Cubaan een “botsing” verweten. Cuba heeft beroep aangetekend tegen de diskwalificatie maar dat werd door de internationale bond IAAF afgewezen.

“Toen ik richting de negende horde liep, trok Robles aan me”, verklaart Liu. “Daardoor liep mijn snelheid terug.”

De Amerikaan Jason Richardson kreeg het goud toegewezen. Hij passeerde Liu na het akkefietje van Robles. De Chinees werd gepromoveerd tot winnaar van het zilver. De Brit Andrew Turner beklimt door de diskwalificatie van Robles de laagste trede van het podium. Favoriet David Oliver uit de VS kwam als vijfde over de meet.

Dayron Robles pakt Liu vast:
http://youtu.be/yLwhU2ULOnU

    • Jules Seegers