Bouw van nieuwe centrale betwist

Het is twijfelachtig of RWE/Essent mag doorgaan met de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven. De Raad van State vernietigde woensdag 24 augustus de bouwvergunning, maar minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) en gedeputeerde staten in Groningen zien in de uitspraak geen reden voor een bouwstop.

De Tweede Kamer twijfelt daar echter aan. Kamerlid Ad Koppejan van regeringspartij CDA: „De overheid heeft een gevoelige tik op de vingers gekregen en moet haar huiswerk beter doen.” Wouter van Dieren, directeur van het Milieuadviesbureau IMSA schrijft op de opiniepagina van deze krant dat de bouw direct moet stoppen. De vergunning van de Natuurbeschermingswet is volgens hem een zogenoemde uitvoeringsvergunning, wat betekent dat RWE nu niet door mag bouwen. VVD en PVV zien in de uitspraak geen bezwaar om verder te bouwen.

Met name de oppositiepartijen vinden dat Verhagen met zijn reactie op de Raad van State te voorbarig is geweest. Verhagen stelde dat nader onderzoek een nieuwe vergunning niet in de weg zal staan. GroenLinks noemt dat „onacceptabel”. De minister moet volgens Kamerlid Liesbeth van Tongeren „goed nadenken” voordat hij „de rechtsstaat op het spel zet”. Koppejan is voorzichtiger: „De minister kiest zijn eigen woorden. Laten we naar de uitspraak kijken en niet de Raad van State bekritiseren.” De PvdA en GroenLinks zullen vragen stellen aan Verhagen over de voortgang van de bouw. ChristenUnie-Kamerlid Esmee Wiegman vindt dat Verhagen de bouwer van de centrale RWE te veel ruimte geeft. Ook D66 en SP zijn kritisch. VVD’er René Leegte begrijpt de minister wel: „Hij ziet ook het energietekort en ziet dat we overal, ook in andere projecten, maar blijven procederen.”

Het bestuur van de provincie Groningen, bestaande uit PvdA, VVD, D66 en GroenLinks, vindt dat de bouw van de centrale wel door kan gaan. Een aantal natuurorganisaties heeft de bestuursrechter gevraagd daar snel uitspraak over te doen.

Opinie: pagina 14 -15