Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Beenloos lam uit de rookzak

Van roken wordt alle voedsel lekker – of: lekkerder. Of het nu om vis of vlees gaat, groente, kaas, schaaldieren of paddenstoelen, om koud roken in een ton of warm roken in een speciale pan. Toen ik tegen een rookzak aanliep, van het Finse Savu, hoefde ik over de aanschaf dan ook niet lang na

Van roken wordt alle voedsel lekker – of: lekkerder. Of het nu om vis of vlees gaat, groente, kaas, schaaldieren of paddenstoelen, om koud roken in een ton of warm roken in een speciale pan. Toen ik tegen een rookzak aanliep, van het Finse Savu, hoefde ik over de aanschaf dan ook niet lang na te denken. Om uit te proberen. Deze rubriek is er niet om culinaire attributen te recenseren, maar af en toe wat uitproberen moet kunnen, toch?

De eenmaal te gebruiken rookzak, die voor rond de vier euro te koop is, is een soort aluminium kussensloop met verschillende lagen. Eén afgesloten, poreuze laag bevat zaagsel met een smaakje – in dit geval hickory, Amerikaans notenhout. In de andere, nog afsluitbare laag kun je de rookwaren stoppen.

Eerst eens iets onvriendelijks opmerken. De verpakking zweemt met al die beloftes van ‘low fat, quick & easy’ en ‘simple clean-up’ naar dat tenenkrommend nagesynchroniseerde verkoopprogramma Amazing Discoveries. Dat van: „Maar wacht! Dat is nog niet alles! Wanneer U nog vanavond belt, ontvangt U ook nog de zestiendelige set servetringen helemaal gratis!” De rookzak pást inderdaad in golfkar, caravan en reiskoffer en waarschijnlijk kun je er overheen rijden zonder ernstige schade toe te brengen.

De Savu is duidelijk bestemd voor import in de Verenigde Staten – zie de typisch Amerikaanse hickory rooksmaak. Dat de Savu uit Finland komt, kan ook heel goed een marketingtruc zijn. Häagen Dazs, dat ijs, en Shurgard, die verhuurbare opslagruimtes, zijn ook voorbeelden van potjesscandinavisch, ontsproten aan marketingbreinen.

Maar de hamvraag blijft: komt er lekker eten uit? Om dat te proberen, heb ik gewoon precies gedaan wat de binnenkant van de verpakking suggereert: rook eens een lamsbout.

Maak met een scherp mes inkepingen in het vlees en steek hierin de gehalveerde knoflooktenen. Wrijf in met een beetje olie, zout, peper en de losse ‘naalden’ rozemarijn. Laat afgedekt een uur in de koelkast staan. Laat voor het roken op kamertemperatuur komen. Snijd intussen de aardappels in kleine blokjes, dep die even droog en giet er wat olijfolie over.

Open de rookzak en vul deze met de lamsbout en, ernaast, de aardappelblokjes. Maak de zak dicht en leg deze op een open rooster in een op 250 graden voorverwarmde oven. Laat de rookzak een kwartier met rust, zet de oven dan op 190 graden en laat veertig minuten doorgaren.

Ik hield eerlijk gezegd mijn hart vast. Op kookfora slingeren waarschuwingen rond over extreme rookontwikkeling, dus ik had alle inpandige ventilatoren al op volle kracht vooruit gezet. Maar alleen de aangename geur van die verhitte hickory ontsnapte aan de oven. Gelukkig maar.

Het resultaat: de bout was prima, mals en smakelijk. En ook de aardappels waren dik in orde. En toch ontbrak de typische rooksmaak grotendeels. Deze ontevreden roker wil geen onruststoker zijn, maar wat roken betreft, kan de zak niet op tegen de pan of de ton.

Gerookt lam

kilo lamsbout zonder been

6 knoflooktenen

tak rozemarijn

4 aardappels

olijfolie

zout, peper