Amerikanen geven weer meer geld uit - Wall Street reageert positief

Een beurshandelaar vorige week maandag op de beursvloer van Wall Street in New York. Foto Spencer Platt / Getty Images via AFP

Amerikaanse consumenten geven in de maand juli meer geld uit dan in juni. Het is voor het eerst in vijf maanden dat de Amerikaanse consumentenuitgaven zijn gestegen. De beurzen in New York openden hoger na het bekend worden van de cijfers.

Het ministerie van Handel maakte vanmiddag bekend dat de consumentenuitgaven in juli met 0,8 procent zijn gestegen. Het gemiddelde inkomen van Amerikanen steeg ook, met 0,3 procent. Dat cijfer is eveneens iets beter dan de 0,2 procent groei in juni, wat het zwakste cijfer in zeven maanden was.

Cijfers over de consumentenuitgaven zijn belangrijk omdat ze 70 procent van alle economische activiteit behelzen. De beurzen op Wall Street reageerden vanmiddag bij de opening om half vier dan ook positief op de cijfers: de Dow Jones opende bijna 1,3 procent hoger op 11.429,39 punten. Ook de Nasdaq en de S&P500 begonnen de handelsdag met vergelijkbare positieve cijfers. De Amerikaanse olieprijs steeg vanmiddag eveneens, met 2,5 procent, naar 87,49 per vat.

Slecht nieuws was er vanmiddag ook in Amerika: het aantal getekende contracten voor het kopen van een woning ging in juli met 1,3 procent omlaag. De vertrouwensindex voor de woningverkoop in de Verenigde Staten staat nu op 89.7, terwijl een getal van 100 als gezond wordt gezien. Het vertrouwenscijfer om de stemming op de huizenmarkt te peilen is sinds april 2010 niet zo laag geweest, meldt persbureau AP.

Meer negatief nieuws kwam afgelopen vrijdag al toen het Amerikaanse minister van Handel bekend moest maken dat de Amerikaanse economie in het eerste halfjaar minder hard gegroeid is dan verwacht. Uit een raming kwam naar voren dat het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) op jaarbasis met 1,0 procent is toegenomen. Bij een eerdere voorlopige raming werd nog uitgegaan van een stijging van het BBP op jaarbasis met 1,3 procent.

    • Pim van den Dool