Aanslag op grootste sunnitische moskee Bagdad: 29 doden

Een zelfmoordaanslag in de grootste sunnitische moskee in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft gisteravond aan zeker 29 mensen het leven gekost. Volgens Iraakse veiligheidsfunctionarissen is de sunnitische parlementariër Khalid al-Fahdawi een van de doden. De dader blies zichzelf op tijdens het gebed in de Um al-Qura moskee in de westelijke wijk al-Jamiaah.

De aanslag roept de aanval op de Gouden Moskee in Samarra in 2006 in herinnering, die bijna een sektarische burgeroorlog in Irak ontketende tussen sunnieten en shi’ieten. Bij die aanslag hadden sunnitische opstandelingen bommen geplaatst bij het shi’itische heiligdom. De explosie vernietigde de beroemde gouden koepel en de rest van het gebouw werd zwaar beschadigd.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar zelfmoordaanslagen zijn doorgaans het werk van Al-Qaeda, een sunnitische organisatie. Inlichtingenfunctionarissen speculeren dat Al-Qaeda met de aanslag wellicht probeert om het sektarische geweld in Irak aan te wakkeren, hoewel de organisatie de laatste tijd vooral aanslagen heeft gepleegd op Iraakse veiligheidstroepen en de regering om te laten zien hoe instabiel het land is.

De aanslag toont in elk geval dat de Irakezen nog niet voor hun eigen veiligheid kunnen zorgen, terwijl de Amerikaanse troepen zich voorbereiden op hun terugtrekking. De veiligheid van de moskee wordt verzorgd door de Waqf, een organisatie die sunnitische moskeeën beheert en hun donaties distribueert. De Iraakse legerwoordvoerder Qassim al-Moussawi vermoedt dat de dader hulp van binnenuit had.

Sjeik Ahmed Abdul Gafur al-Samarrai, het hoofd van de Waqf, deelt dit vermoeden en zei dat zijn organisatie onderzoekt hoe de dader de moskee is binnengekomen. Hij zei dat de bewakers hem niet hebben opgemerkt omdat zijn hand in het verband zat. Al-Fahdawi, de gedode parlementariër, was twee keer eerder het doelwit van Al-Qaeda, in 2004 and 2005, toen hij het hoofd van de Waqf was in de provincie Anbar. (AP)