Vrijgelaten aanslagpleger Lockerbie wordt niet uitgeleverd door rebellen

Caption: Abdel Baset al-Megrahi, who was convicted for the 1988 Lockerbie bombing over Scotland, sits in a wheelchair as he attends a pro-government rally in Tripoli in this still image from a July 26, 2011 video from Libyan state television. The former Libyan intelligence agent, who returned to Libya in 2009 after being freed from a Scottish jail on the grounds he was suffering from terminal prostate cancer, made a rare public appearance on Tuesday at the rally in support of Muammar Gaddafi. REUTERS/Reuters TV via Al Jamahirya (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. LIBYA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN LIBYA Televisiebeelden van Abdel Baset al-Megrahi in Tripoli 26 juli 2011. Megrahi werd in 1988 veroordeeld voor de Lockerbie aanslag en in 2009 vrijgelaten. Foto Reuters

De door rebellen gevormde interim-regering van Libië is niet van plan de voor de bomaanslag van 1988 boven Lockerbie veroordeelde Abdel Basset al-Megrahi uit te leveren. Interim-minister van Justitie Mohammed al-Alagi heeft dit vandaag gezegd, meldt persbureau AP.

Al-Alagi zei tegen journalisten in Tripoli dat geen enkele Libische staatsburger zal worden uitgeleverd, ook niet al-Megrahi, die voor zijn aandeel in de aanslag op het Pan Am-vliegtuig door een Schotse rechtbank werd veroordeeld.

Bij de aanslag kwamen 270 mensen om het leven. De Schotse regering liet al-Megrahi in 2009 vrij uit de gevangenis, omdat hij door kanker nog maar kort te leven zou hebben. al-Megrahi werd bij zijn terugkeer in Libië als een held ingehaald en door Moammar Gaddafi ontvangen. Het is niet bekend waar hij nu verblijft.

    • Hans Klis