Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Troepen Assad vechten met overgelopen militairen in buitenwijk Damascus

Caption: People protest against President Bashar al-Assad after Friday prayers in the city of Amude August 26, 2011. Syrian forces killed at least two protesters on Saturday as tens of thousands of people marched again to demand the removal of President Bashar al-Assad, activists and residents said. The banner reads, "Go out, leave us". REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: People protest against President Bashar al-Assad after Friday prayers in the city of Amude August 26, 2011. Syrian forces killed at least two protesters on Saturday as tens of thousands of people marched again to demand the removal of President Bashar al-Assad, activists and residents said. The banner reads, "Go out, leave us". REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een demonstratie in de stad Amude tegen de Syrische president Bashar al-Assad. Op het spanddoek staat "Ga weg, verlaat ons" . Foto Reuters

In een buitenwijk in Damascus vochten troepen van de Syrische president Bashar al-Assad vannacht tegen overgelopen militairen die eerder weigerden om het vuur te openen op een demonstratie in de stad.

De Syrische autoriteiten ontkennen dat militairen overlopen, meldt persbureau Reuters. Maar volgens activisten lopen veel laaggeplaatste sunnitische militairen en officieren over naar het kamp van de demonstranten.

Militairen lopen ‘massaal over’

De spanningen tussen de militairen ontstonden in de Syrische hoofdstad nadat duizenden demonstranten de straat op gingen om hun onvrede te uiten over de dood van drie burgers in de buurt van de Al-Rifai moskee. Hier zouden honderden agenten betogers hebben aangevallen. Daarbij raakten ook minstens tien mensen gewond.

In een verklaring op internet laat de beweging die de overgelopen troepen zegt te vertegenwoordigen, de zogenoemde ‘Vrije officieren’, weten dat militairen en leden van de shabbiha-milities “massaal overlopen”. Volgens de beweging zou een kolonel van de inlichtingendienst van de Syrische luchtmacht, die betrokken was bij arrestaties van de geheime politie, in Saqba geliquideerd zijn.

Volgens de mensenrechtengroepering Syrisch Observatorium voor Mensenrechten zijn het de grootste demonstraties sinds het begin van de opstand in maart. De Verenigde Naties meldden eerder deze week dat het totaal aantal doden sinds de opstand in Syrië begin nu is opgelopen tot 2.200

Berichtgeving vanuit Syrië is vaak moeilijk te controleren, omdat buitenlandse nieuwsbronnen niet of nauwelijks worden toegelaten.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld