Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Mollema pakt rode leiderstrui Vuelta

Bauke Mollema heeft vanmiddag in de Ronde van Spanje de rode leiderstrui veroverd.

De renner van Rabobank kwam in de negende etappe met de finish op La Covatilla achter Daniel Martin als tweede over de streep. Omdat Joaquin Rodriguez op de slotklim tijd verloor en Mollema op de streep bonificatieseconden pakte, is de Nederlander de nieuwe leider.

Mollema bleef op de klim naar het op bijna tweeduizend meter gelegen skioord over met Martin, Vincenzo Nibali, Bradley Wiggins, Juan José Cobo en Christopher Froome. De 24-jarige Groninger, die in de etappe van gisteren als derde was geëindigd, aasde op de ritzege, maar had in de laatste meters geen antwoord op de versnelling van Martin.

Met zijn tweede plaats pakte Mollema wel twaalf bonificatieseconden en dat was net voldoende om Rodriguez uit de leiderstrui te rijden. De Spanjaard van Katusha staat in het klassement één seconde achter de Nederlander. Vincenzo Nibali bezet op negen tellen de derde plaats.

Pim Ligthart en Martijn Keizer lieten zich in de 183 kilometer lange bergetappe ook van voren zien. De twee renners van Vacansoleil pakten samen met José Vicente Toribio en Sebastian Lang een maximale voorsprong van tien minuten. Toen het peloton de achtervolging in gang zette, bleek dat echter bij lange na niet genoeg. Lang werd aan halverwege de slotklim als laatste van de vluchters ingerekend.