‘Geen onderhandelingen met Gaddafi, tenzij hij zich overgeeft’ - rebellen naderen Sirte

A Libyan rebel stands guard near the entrance of Ras Lanuf August 27, 2011. REUTERS/Esam Al-Fetori (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY CONFLICT) De Nationale Overgangsraad wil pas gesprekken voeren als Gaddafi zich overgeeft. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

De Libische Nationale Overgangsraad wil niet met de Libische leider Moammar Gaddafi onderhandelen, tenzij hij zich overgeeft. Dat zei Ali Tarhouni van de rebellenraad.

“Er vinden geen onderhandelingen plaats met Gaddafi. Als hij zich wil zich overgeven, dan zullen we gaan onderhandelen en hem gevangen nemen.” - Tarhouni

Eerder vandaag zou een woordvoerder van Gaddafi hebben verklaard dat de Libische leider klaar is om te onderhandelen over een machtsoverdracht. De gesprekken zouden geleid moeten worden door Gaddafi’s zoon Saadi, aldus een woordvoerder van Gaddafi. Tarhouni verklaarde tevens dat de raad nog altijd “niet zeker weet” waar Gaddafi zit.

Rebellen naderen geboorteplaats Gaddafi

De Libische rebellen zijn op dertig kilometer afstand van Gaddafi’s geboorteplaats Sirte. Dat zegt de militaire bevelhebber, zo meldt AFP.

In Libië vinden op veel plaatsen gevechten om de macht plaats. Vandaag zouden de opstandelingen de stad Bin Jawad hebben ingenomen.

In het oosten “hebben we Bin Jawad vandaag ingenomen” en in het westen zijn “de revolutionaire strijders van Misrata dertig kilometer verwijderd van Sirte”, aldus Mohammed al-ForTii, de commandant van de strijders tegen AFP.

Het zal de rebellen nog meer dan tien dagen kosten om Sirte in te nemen, zo verklaart een bron binnen de rebellen.

“Ons doel is niet bloedvergieten, ons doel is bevrijding”, aldus kolonel Salem Muftah al-Refaidy tegenover Reuters tijdens een bezoek aan Benghazi. “We willen niet meer bloedvergieten, vooral onder de burgerbevolking - kinderen, ouderen, vrouwen.”

    • Marije Willems