Irene aan land kust New Jersey - orkaan in kracht afgenomen

as Hurricane Irene makes its way along the Eastern SeaboardSunday, Aug. 28, 2011, in Philadelphia. (AP Photo/Matt Rourke) Een dakloze rijdt met zijn winkelwagentje over de verlaten straten in Philadelphia op zoek naar een schuilplaats. Foto AP / Matt Rourke

Orkaan Irene is aan land gekomen aan de kustlijn van New Jersey met windstoten van 120 kilometer per uur.

De uitlopers van de orkaan hebben ook New York enkele uren geleden bereikt, met hevige regenval als gevolg. Naar verwachting trekt het oog van de orkaan om 18.00 uur Nederlandse tijd voorbij. Burgemeester Bloomberg zei eerder in een verklaring dat iedereen vanaf nu binnen moet blijven. Het is te laat om nog te vertrekken.

De verwachting is dat Irene over de dichtbevolkte Amerikaanse oostkust naar het noorden trekt. New York, Philadelphia, Washington en het kustgebied van New Jersey worden door overstromingen bedreigd. Hoewel Irene in kracht is afgenomen tot de laagste categorie, blijft de orkaan gevaarlijk.

Door orkaan Irene hebben bijna 1,9 miljoen huishoudens en bedrijven aan de oostkust van de Verenigde Staten geen stroom. Zeker tien mensen zijn door de storm om het leven gekomen.

Bezoek voor de laatste stand van zaken de site van de Amerikaanse Nationale Weerdienst.

    • Marije Willems