Indiase activist beëindigt hongerstaking

Anti-corruption activist Anna Hazare (C) breaks his fast on the 13th day of his hunger strike at the Ram Lila grounds in New Delhi on August 28, 2011. Indian hunger-striker Anna Hazare, who has led a campaign for a new anti-corruption law, ended his nearly two-week fast August 28 after forcing a weakened government to agree to his demands. AFP PHOTO/ MANAN VATSYAYANA Anti-corruptieactivist Anna Hazare beëindigt zijn hongerstaking na dertien dagen. Foto AFP / Manan Vatsyayana

De Indiase activist Anna Hazare heeft zijn twaalf dagen durende hongerstaking tegen de corruptie in zijn land beëindigd. Hazare nam vanochtend een glas sap van een 5-jarig meisje aan.

De 74-jarige Hazare besloot gisteren weer voedsel tot zich te gaan nemen, omdat het Indiase parlement heeft uitgesproken zijn corruptiebestrijdingsplan te steunen. Hazare nam voorlopig genoegen met de parlementaire verklaring van zaterdag, hoewel die de volksvertegenwoordiging tot niets verplicht.

“Het is maar een halve overwinning. Volledige winst komt nog”, zei Hazare tegen zijn tienduizenden juichende aanhangers die zich op het actieterrein in New Delhi hadden verzameld.

Hazare, het volgens sommigen Gandhi-achtige gezicht van de anticorruptiecampagne in het land, ging onlangs in hongerstaking om strengere regelgeving omtrent corruptie af te dwingen. In de afgelopen weken sprak heel India over zijn hongerstaking, aldus onze correspondent Wim Brummelman. Televisiestations zonden gisteren de hele dag het debat in het parlement uit. Dat Hazare genoegen neemt met de intentieverklaring noemde Brummelman gisteren “een grote doorbraak”.

Hazare’s protestactie heeft de door schandalen geplaagde Indiase regering nog verder in verlegenheid gebracht. Naar schatting heeft corruptie de schatkist al miljarden euro’s gekost. De Indiase politie arresteerde woensdag nog vier parlementariërs voor hun vermeende rol bij het kopen en verkopen van stemmen om de regering in 2008 aan de macht te houden.


Hazare shames Indian government into action door euronews-en

    • Marije Willems