Gratie voor honderd gedetineerde betogers in Iran

Iranian worshippers hold up posters with portraits of Iran's late leader Ayatollah Ruhollah Khomeini (L) and Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei during Friday prayers on Jerusalem Day in Tehran August 26, 2011. REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: ANNIVERSARY RELIGION POLITICS) Iraanse gelovigen houden posters omhoog van de overleden ayatollah Ruhollah Khamenei (L) en zijn opvolger ayatollah Ali Khamenei tijdens het vrijdaggebed op Jeruzalem Dag in Teheran op de laatste vrijdag van de Ramadan. Foto Reuters / Morteza Nikoubazl

De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft honderd gevangen betogers gratie verleend. Dat zegt de hoofdaanklager in Teheran. Vele van hen waren gevangen genomen gedurende protesten tijdens de presidentsverkiezingen in 2009.

Zeventig gevangenen zijn gisteravond laat vrijgelaten op basis van het decreet van Khamenei, vertelt hoofdaanklager Abbas Jafari Dowlatabadi. De Iraanse autoriteiten geven de namen van de gevangenen niet vrij.

Volgens het semi-officiële persbureau Mehr waren veel van de gevangenen die nu zijn vrijgelaten betrokken bij de onrust die ontstond na de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad op 12 juni 2009. De betogers meenden dat er met de uitslag was geknoeid en honderd van hen werden in de gevangenis gegooid. Sinds de herverkiezing van Ahmadinejad zijn bij protesten duizenden mensen opgepakt. Velen zijn weer vrij.

Iran laat traditioneel gevangenen vrij bij religieuze aangelegenheden. Zo vormde dit weekend het slot van de Ramadan, de islamitische heilige vastenmaand.

Khamenei heeft het laatste woord over alle staatszaken. Vorig jaar verleende hij nog gratie aan gevangenen die vastzaten wegens soortgelijke beschuldigingen.

    • Marije Willems