‘Ook al is tropische storm Irene gepasseerd, nog steeds gevaar voor inwoners’

Caption: Water washes over the feet of Battery Park City resident Mickey Alamkhan in Battery Park City's Wagner Park as Hurricane Irene passes through New York, Sunday, August 28, 2011. Seawater surged into the streets of Manhattan on Sunday as Tropical Storm Irene slammed into New York, downgraded from a hurricane but still unleashing furious wind and rain. The flooding threatened Wall Street and the heart of the global financial network. (AP Photo/Jason DeCrow)
Caption: Water washes over the feet of Battery Park City resident Mickey Alamkhan in Battery Park City's Wagner Park as Hurricane Irene passes through New York, Sunday, August 28, 2011. Seawater surged into the streets of Manhattan on Sunday as Tropical Storm Irene slammed into New York, downgraded from a hurricane but still unleashing furious wind and rain. The flooding threatened Wall Street and the heart of the global financial network. (AP Photo/Jason DeCrow) Foto AP / Jason DeCrow

Het Amerikaanse agentschap voor rampencoördinatie FEMA waarschuwt burgers de gevolgen van Irene niet te onderschatten en adviseert burgers binnen te blijven ook al is de tropische storm gepasseerd.

Dat heeft het hoofd van FEMA Craig Fugate gezegd, meldt persbureau AP. Volgens hem kunnen modderstromen, losgerukte bomen en gevallen elektriciteitskabels nog voor veel gevaar zorgen. Fugate roept Amerikanen aan de getroffen oostkust op niet in de auto te stappen om de schade in de regio te bekijken. Rond Washington wordt inmiddels het vliegverkeer geleidelijk hervat, terwijl de vliegvelden in het gebied rond New York gesloten blijven vanwege Irene.

Aan de oostkust zijn al duizenden vluchten geannuleerd vanwege de tropische storm. Het oog van de tropische storm zal New York naar verwachting rond het middaguur, rond 18.00 uur Nederlandse tijd, bereiken. De straten in New York zijn verlaten, de opvangcentra vol.

Grote schade door Irene

Vanmiddag kwam orkaan Irene met windstoten van 120 kilometer per uur aan land aan de kustlijn van New Jersey. Maar zwakte daarna af tot een tropische storm.

Volgens de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, loopt de schade van Irene “in de miljarden, of zelfs in de tientallen miljarden”. Beelden uit New Jersey:

http://youtu.be/Ks84NsYoRLI

In New York traden de Hudson River en East River buiten hun oevers in Manhattan. Hierdoor kwam een straatblok in het Meatpacking district onder water te staan. In de stad werd het openbaar vervoer voor het eerst in de geschiedenis van de stad stilgelegd en werden bewoners van de lager gelegen gebieden geëvacueerd. Bekijk hier foto’s van de verlaten straten van New York.

Vanochtend waren in de haven van New York al golven te zien van ruim een meter hoog terwijl het noodweer nog uren van de stad was verwijderd. Beelden uit New York:

http://youtu.be/-IhTXQMdYIk

Zeker drie miljoen huishoudens aan de oostkust van de VS zitten door het noodweer zonder stroom. Vooral de staten North Carolina en Virginia zijn zwaar getroffen. In deze staten viel al ruim dertig centimeter regen. De storm trekt langzaam naar het noorden. Honderdduizenden mensen in Washington, Maryland, Delaware, Pennsylvania, New Jersey, New York en Connecticut zitten ook zonder stroom.

    • Hans Klis