Evacués New York mogen terug naar huis - schade storm lijkt mee te vallen

Caption: A man takes a photograph of storm damage on Bleeker Street in New York August 28, 2011 as cleanup began after Hurricane Irene swept through the region. AFP PHOTO/Stan HONDA New Yorker op Bleeker Street fotografeert de schade na Irene. Foto AFP / Stan Honda

De geëvacueerde inwoners van lager gelegen gebieden in New York kunnen vanaf 21.00 uur Nederlandse tijd weer terugkeren naar hun woningen nu de tropische storm Irene gepasseerd is.

Dat maakte burgemeester Michael Bloomberg vanavond bekend, meldt persbureau AP. Een deel van de in totaal 37.000 evacués uit Manhattan, Brooklyn en Queens zijn al teruggekeerd naar hun huizen, tegen het advies in van de plaatselijke autoriteiten.

Vanmiddag kwam orkaan Irene met windstoten van 120 kilometer per uur aan land aan de kustlijn van New Jersey. Maar zwakte daarna af tot een tropische storm. In New York traden de Hudson River en East River buiten hun oevers in Manhattan. Hierdoor kwam een straatblok in het Meatpacking district onder water te staan. In de stad werd het openbaar vervoer voor het eerst in de geschiedenis van de stad stilgelegd.

Het bestuur van Wall Street meldt dat alle gebouwen en systemen intact zijn gebleven en dat nu het wachten is op een besluit van de beurscommissie SEC of de effectenhandel morgen geopend kan worden. De Amerikaanse tennisbond USTA zegt dat de schade aan de banen ‘minimaal’ is en dat de U.S. Open morgen volgens schema om 18.00 uur Nederlandse tijd van start kan gaan.

De schade van de tropische storm Irene wordt op dit moment geschat op zeven miljard dollar. Dat is minder dan verwacht, al zal dit bedrag waarschijnlijk nog oplopen de komende weken.

Volg hier het liveblog van the New York Times.

    • Hans Klis