‘Eind september weer leveringen Libische olie uit Tobruk’

Rebel military spokesman, Ahmed Bani, right, together with a rebel fighter, shows to the press a mine field on the coast of the town of Brega, Libya, Monday, Aug. 15, 2011. Most of the town has been liberated from Moammar Gadhafi's forces, with fights going on only at the oil terminal, according the rebel military spokesman, Ahmed Bani. (AP Photo/Alexandre Meneghini) Woordvoerder van de rebellen Ahmed Bani (R) samen met een van zijn officieren lopen door een mijnenveld bij de veroverde oliestad Brega. Foto AP / Alexandre Meneghini

De eerste lading olie uit de olieraffinaderij in het Libische Tobruk zal naar verwachting eind september geleverd kunnen worden.

Dat heeft de oliefirma AGOCO verklaard, deze is in handen van de Libische Nationale Overgangsraad, meldt persbureau Reuters. De olieproductie op de olievelden van Sarir en Mesla zal volgens de firma midden-september worden hervat en de olie kan daarna verwerkt worden in Tobruk.

In heel Libië wordt geprobeerd de olieproductie weer op te starten nadat maandenlang om deze installaties gevochten werd. De Nationale Overgangsraad worstelt met een tekort aan voedsel en brandstoffen terwijl nog steeds in sommige gebieden gevochten wordt met aanhangers van de Libische leider Moammar Gaddafi. De opstandelingen hebben daarom arbeiders opgeroepen terug te keren naar de olieinstallaties waar zij werkten om zo snel mogelijk de gehavende Libische economie weer op te starten.

De grote oliestad Ras Lanouf is sinds een paar dagen weer in handen van de rebellen en men is optimistisch dat de productie binnenkort weer opgestart kan worden. De raffinaderij in Ras Lanouf is de grootste in Libië en kan 220.000 vaten olie per dag produceren. De installatie is onbeschadigd, buiten twee gehavende opslagtanks voor kerosine volgens de opstandelingen.

De installaties in de oliestad Brega, zo’n 150 kilometer verderop heeft meer klappen gehad. Volgens een verslaggever van Reuters zijn nog altijd dikke rookwolken te zien boven de stad.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis