Negenentwintig doden bij zelfmoordaanslag moskee Bagdad

De Irakese politie kijkt toe terwijl een auto die gebruikt werd voor een aanslag wordt opgeruimd in Bagdad, archiefbeeld 15 augustus . Foto Reuters / Ahmed Malik

Negenentwintig mensen zijn omgekomen bij een zelfmoordaanslag in een van de grootste soennitische moskeeën in de Irakese hoofdstad Bagdad.

Ook raakten er 37 mensen gewond bij de moskee in de westelijke wijk Ghazaliya (wiki). Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan persbureau AFP. Eerder berichtte persbureau Reuters over minstens drie doden en tien gewonden.

De aanval vond plaats kort na het einde van het avondgebed in de Umm al-Qura moskee, die druk bezocht wordt door leiders uit de soennitische gemeenschap in de Irakese hoofdstad. Onder de doden is het parlementslid Khalid al-Fahdawi. Soennieten namen er deel aan een speciale gebedsdienst in verband met het naderende einde van de ramadan

Irak onveiliger dan jaar geleden

De afgelopen week werden zeker al twaalf mensen gedood en vielen er 87 gewonden bij een golf van aanslagen en schietpartijen in Irak. Bij de dodelijkste aanval, afgelopen donderdag blies een autobom een politiebureau op in de stad Al-Gharma, ten westen van Bagdad. Hierbij kwamen vier politieagenten om en raakten zes mensen gewond.

Op 15 augustus vielen ruim vijftig doden bij aanslagen in de steden Al-Kut, Najaf en Kirkuk en de provincie Diyala.

Volgens de Verenigde Staten is het in Irak onveiliger dan een jaar geleden. Volgens Stuart W. Bowen jr., de speciale inspecteur-generaal voor de Iraakse wederopbouw, is dat vooral te wijten aan frequente bomaanslagen, moorden en een terugkeer van geweld door sji’itische milities in Irak.

    • Hans Klis