Afghaanse agenten Kunduz gaan mogelijk toch vechten tegen Talibaan

De door Nederlandse politietrainers opgeleide Afghaanse agenten in Kunduz worden mogelijk toch ingezet om te vechten met de Talibaan.

Dat blijkt uit een interview van RTL Nieuws met de hoogste politiecommandant in de Afghaanse provincie, Samiullah Qatra.

“De politie moet zorgen voor veiligheid, vechten is geen primaire taak van de agenten”, zegt Samiullah Qatra. Maar als de vijand oprukt moet de politie, volgens hem het gebied verdedigen tot de antiterreureenheid gearriveerd is. Dat laat zien dat de grens tussen zelfverdediging en wat als een offensieve actie kan worden aangemerkt erg dun is.

Daarnaast zijn er soms ook speciale acties tegen de Talibaan waarin agenten participeren. Die worden aangeduid als zelfverdediging, maar daarbij wordt wel degelijk gevochten.

In februari kwam al naar voren uit gesprekken met Afghaanse agenten in Kunduz dat zij de Nederlandse voorwaarde, dat de opgeleide agenten alleen civiele taken zouden uitvoeren, niet realistisch vonden. Toen zei NRC-redacteur Mark Kranenburg, die de besluitvorming rond de missie in Kunduz volgt, dat “de papieren werkelijkheid van Den Haag niet altijd strookt met de praktijk in Kunduz”.

De Tweede Kamer stemde dit voorjaar in met de politietrainingsmissie onder deze nadrukkelijke voorwaarde. Daartoe werd een overeenkomst gesloten met de Afghaanse autoriteiten. De Nederlandse voorwaarde van een garantie dat de agenten niet partciperen in militaire operaties sloot volgens Kranenburg niet uit dat agenten zichzelf “mogen beschermen als ze worden aangevallen”, maar moet erop toezien dat de agenten niet door het Afghaanse leger “worden ingelijfd”.

    • Hans Klis