Dodental orkaan Irene loopt op naar tien

KILL DEVIL HILLS, NC - AUGUST 27: Firefighters wade through floodwater as they respond to a call of a gas leak during Hurricane Irene on August 27, 2011 in Kill Devil Hills, North Carolina. Hurricane Irene hit Dare County, which sits along the Outer Banks and includes the vacation towns of Nags Head, Kitty Hawk and Kill Devil Hills, as a category one hurricane around mid-day today causing wind damage and flooding. Scott Olson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Brandweermannen banen zich een weg door het water nadat ze een melding binnenkregen van een gaslek in Kill Devil Hills, North-Carolina. Foto AFP / Scott Olson

Door orkaan Irene hebben bijna 1,9 miljoen huishoudens en bedrijven aan de oostkust van de Verenigde Staten geen stroom. Zeker tien mensen zijn door de storm om het leven gekomen.

Vooral North Carolina, waar de orkaan gisterochtend als eerste aan land kwam, en Virginia zijn getroffen. De storm, die is afgezwakt tot een orkaan van de eerste categorie, trekt langzaam naar het noorden. New York heeft het openbaar vervoer stilgelegd en bewoners van de lager gelegen gebieden geëvacueerd. Van North Carolina tot de noordelijke staat Massachusetts is een orkaanalarm van kracht.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn twee kinderen. Een jongen van 11 kwam in Virginia om het leven toen een boom op het dak van zijn huis viel en in North Carolina stierf een kind bij een ongeval op een kruispunt waar de verkeerslichten het niet deden.

De verwachting is dat Irene over de dichtbevolkte Amerikaanse oostkust naar het noorden trekt. Van North Carolina tot de noordelijke staat Massachusetts is een orkaanalarm van kracht.

Mensen gehoorzamen en bereiden zich goed voor

Van grote paniek onder de bewoners van de oostkust is echter geen sprake, zei Guus Valk, onze correspondent in de VS gisteren al. Het overgrote gedeelte gehoorzaamt:

“Mensen zijn kalm en gehoorzamen gedwee. Er is geen paniek, want we worden niet verrast door de orkaan. Iedereen weet al lange tijd dat hij eraan komt en heeft alle tijd om zich voor te bereiden. En zelfs als je afwacht kun je op het laatste moment nog in de auto stappen: hij gaat met een snelheid van ongeveer vijftig kilometer over het land. Dat betekent wel dat hij lang blijft hangen.”

“De mensen zijn hier minder ervaren met dit fenomeen dan in de staten aan de Golf van Mexico. Daar kennen ze het orkaanseizoen, hier is zoiets zeldzaam. Dat er minder ervaring mee is, betekent dat mensen zich beter voorbereiden en bereid zijn naar autoriteiten te luisteren. Dat het om dichtbevolkte gebieden gaat, maakt het tegelijkertijd gevaarlijker.”

    • Marije Willems