Demonstraties in Israël voor vrijlating door Hamas gegijzelde soldaat Gilad Shilat

Caption: Israeli activists block a truck bearing goods destined for the Gaza Strip during a protest at the Kerem Shalom border crossing, August 28, 2011, to mark the 25th birthday of captured Israeli soldier Gilad Shalit. Shalit was captured by Palestinian militants who tunnelled from the Gaza Strip into southern Israel in June 2006. REUTERS/Amir Cohen (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Caption: Israeli activists block a truck bearing goods destined for the Gaza Strip during a protest at the Kerem Shalom border crossing, August 28, 2011, to mark the 25th birthday of captured Israeli soldier Gilad Shalit. Shalit was captured by Palestinian militants who tunnelled from the Gaza Strip into southern Israel in June 2006. REUTERS/Amir Cohen (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Israëlische activisten blokkeren een vrachtwagen met hulpgoederen bestemd voor de Gazastrook bij de grensovergang in Kerem Shalom. Zij eisen de vrijlating van de door Hamas gegijzelde soldaat Gilad Shalit. Foto Reuters / Amir Cohen

Ruim tweehonderd mensen demonstreerden vanavond bij het Erez-terminal in Israël bij de grensovergang naar de Gazastrook voor de vrijlating van de in 2006 door Hamas gevangen genomen soldaat Gilad Shalit. De Israëlische soldaat werd vandaag 25 jaar.

Tijdens deze demonstratie beschuldigde de vader van Shalit, Noam Shalit, de Israëlische regering ervan zijn zoon “vergeten” te hebben. Volgens de rabbijn van Tel Aviv, Israel Meir Lau, moeten de Verenigde Naties ingrijpen om Shalit vrij te krijgen, die al vijf jaar “de last van de Israëlische strijd tegen de terroristische organisatie Hamas op zijn schouders draagt”. Lau heeft al aangegeven om de plaats van Shalit in te nemen als gijzelaar.

Eerder vandaag verzamelden zich al honderden Israëliërs in de buurt van het aan de Gazastrook grenzende Kerem Shalom waar Shalit ruim vijf jaar geleden werd gegijzeld. De ouders van Shalit namen vanochtend ook deel aan een demonstratie voor het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

De Franse president Nicolas Sarkozy stuurde een brief aan de gegijzelde soldaat, die ook de Franse nationaliteit heeft, waarin hij benadrukt dat “Frankrijk” hem niet “vergeten is”. Aan zijn ouders stuurde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppe, dat Frankrijk “er alles aan zal doen” om hun zoon vrij te krijgen, meldt persbureau AFP.

De regering van Israël voert al jaren indirecte onderhandelingen met Hamas over de vrijlating van de Israëlische soldaat. Hamas wil in ruil voor het laten gaan van Shalit onder andere dat duizenden Palestijnse gevangenen in Israël op vrije voeten worden gesteld. Op 25 juni was het precies vijf jaar dat de Israëlische militair gegijzeld wordt door Hamas.

De laatste keer dat iets van Shalit werd vernomen was in oktober 2009. Toen gaf Hamas onderstaande videoboodschap van de soldaat vrij.