Delen van Manhattan stromen onder water - Irene afgezwakt tot storm

SoHo-bewoners doen een vroege wandeling nog voordat het vloed wordt langs de boulevard van het World Financial Center in Manhattan. Foto AFP / Chip Somodevilla SoHo-bewoners doen een vroege wandeling nog voordat het vloed wordt langs de boulevard van het World Financial Center in Manhattan. Foto AFP / Chip Somodevilla

De Hudson River en East River in New York zijn buiten hun oevers getreden in Manhattan. Daardoor staat een straatblok in het Meatpacking district onder water.

Irene is afgezwakt in kracht tot een tropische storm, maar blijft gevaarlijk.

Het openbaar vervoer is voor het eerst in de geschiedenis van New York stilgelegd en bewoners van de lager gelegen gebieden zijn geëvacueerd. In de haven van New York waren vanochtend al golven van ruim een meter hoog te zien terwijl het noodweer nog uren van de stad was verwijderd.

Volgens experts bestaat de kans dat golven aan de rand van het lager gelegen deel van Manhattan voor overstromingen gaan zorgen in ondergrondse tunnels waar elektriciteitskabels doorheen lopen. Duizenden mensen in de stad zouden hierdoor zonder stroom komen te zitten.

Zeker drie miljoen huishoudens aan de oostkust van de VS zitten door het noodweer zonder stroom. Vooral de staten North Carolina en Virginia zijn zwaar getroffen. In deze staten viel al ruim dertig centimeter regen. De storm trekt langzaam naar het noorden. Honderdduizenden mensen in Washington, Maryland, Delaware, Pennsylvania, New Jersey, New York en Connecticut zitten ook zonder stroom.

In Maryland ging een kerncentrale automatisch uit toen een stuk aluminium aan de buitenkant van de centrale door de wind werd losgerukt. Volgens een woordvoerder van de beheerder van de centrale dreigt er geen gevaar voor de centrale en zijn alle medewerkers in veiligheid gebracht.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn twee kinderen. Een jongen van 11 kwam in Virginia om het leven toen een boom op het dak van zijn huis viel en in North Carolina stierf een kind bij een ongeval op een kruispunt waar de verkeerslichten het niet deden.

    • Marije Willems