De dope wordt duur betaald

Gemma Blok laat in haar mooie studie Ziek of zwak. Geschiedenis van de verslavingszorg in Nederland zien hoe de verslavingszorg al een eeuw schommelt tussen tolerantie en repressie. Maar behoort genezing ook tot de mogelijkheden?

‘Drugs en alcohol, nooit werd er in Nederland meer van geconsumeerd dan nu, maar de houding is al decennialang tamelijk tolerant. De verslavingszorg heeft het steeds drukker. De politie rolt routinematig illegale wietplantages op. Er is gedoe over drugstoerisme en coffeeshops. Maar echt opgewonden raken politiek en maatschappij er niet van.

Dat is niet altijd zo geweest. In Nederlandse aanpak van alcohol- en drugsverslaafden wisselen tolerantie en repressie elkaar al ruim honderd jaar af. Ook de bejegening van verslaafden schippert tussen mededogen en harde aanpak. En nog twee terugkerende modes: moet je geheelonthouding nastreven, of vooral de schade van de verslaving beperken? ‘

De volledige bespreking kunt u hier lezen.

 

    • een onzer redacteuren