Chinese leiders dreigen met sluiting van Chinese twitter

De Chinese autoriteiten maken zich steeds meer zorgen over de vrijheid op het Chinese internet. Sina.com, een van de internetondernemingen die de Chinese twitterdienst Weibo heeft opgezet, heeft de 200 miljoen microbloggers gisteren moeten waarschuwen dat als zij valse geruchten verspreiden, zij gedurende een maand voor straf worden afgesloten.

Niet alleen Sina.com maar ook twee kleinere internetbedrijven, Tencent en Youku hebben opdracht gekregen de controle op de inhoud van de Chinese tweets zo spoedig mogelijk uit te breiden. Dat betekent dat Sina.com nog meer personeel in dienst moet nemen om de blogs te censureren, want Weibo is als het om gebruikersaantallen gaat de snelst groeiende tak van het Chinese internet, met 485 miljoen gebruikers het grootste ter wereld.

De Communistische Partij van China (CPC) gaat nog niet zo ver dat het zeer populaire Weibo gesloten moet worden zoals in 2009 gebeurden met Facebook en YouTube. Weibo wordt door de microbloggers niet alleen gebruikt voor het onderhouden van sociale netwerken, spelletjes en video’s, maar ook om de autoriteiten te bekritiseren, of, en dat komt minder vaak voor, te prijzen.

Na het ongeluk met de nieuwe hsl- treinen bij Wenzhou, waarbij 40 passagiers omkwamen, werd lokale en nationale partij- en regeringsleiders overspoeld met kritiek van tientallen miljoenen bloggers op de veiligheid van het statusproject, de snelheid van de economische ontwikkeling van China en de corruptie op het Ministerie van Spoorwegen.

Weibo wordt gebruikt om tienduizenden mensen te mobiliseren

Eerder deze maand protesteerden in de havenstad Dalian tienduizenden inwoners tegen een chemische PX-fabriek in een woonwijk. De plaatselijke autoriteiten waren totaal verrast door de omvang van het protest en de snelheid waarmee een grote menigte op de been was gebracht om te demonstreren. Organisatoren hadden Weibo gebruikt om, aanvankelijk onopgemerkt, de bewoners van Dalian te mobiliseren.

Chinese journalisten gebruiken Weibo om artikelen, foto’s en video’s te publiceren die zij niet in hun kranten, weekbladen en tv-programma’s kwijt kunnen of niet mogen gebruiken van de censuur.

Foto AFPFoto AFP

Internetbedrijven kregen bezoek van partijsecretaris

Dat de autoriteiten deze nieuwe ontwikkeling op het gebied van vrijheid van meningsuiting in China onwenselijk vinden blijkt al enkele maanden uit commentaren in de partijpers. In het Volksdagblad werd gepleit voor strengere controle op Weibo. Begin vorige week kregen Sina.com en Tencent bezoek van de partijsecretaris van de hoofdstad Peking, Liu Qi. In een volgens een Weibo-blogger zeer heftig gesprek zou de hoge partijfunctionaris Sina.com hebben gewaarschuwd “resoluut een einde te maken aan de verspreiding van valse en misleidende informatie”.

Storm van protest vanwege controle namen gebruikers

Een van de methodes die Sina.com gaat toepassen is het controleren van de namen van de gebruikers. De onderneming neemt op het ogenblik een test met het registreren van namen en nummers van identiteitskaarten van gebruikers. Bij namen van gebruikers die volgens Sina.com echt zijn wordt een “V” geplaatst. Deze maatregel en de waarschuwing dat de verspreiders van valse informatie geschorst worden heeft vandaag een storm van protest uitgelokt. Vele duizenden bloggers vroegen zich af wie bepaalt wat vals en misleidend is of juist en “de waarheid en niet propaganda. Een Weibo-gebruiker concludeerde dat “hij niet langer taalt naar seks omdat hij iedere dag wordt genaaid door de overheid”.

    • Oscar Garschagen