Zij: 'Ik voel me als de koningin'

Wil en Hennie Basten hadden tot 2004 een eigen supermarkt en winkelwagen. Tijd voor vakantie of weekend was er niet. Nu ze allebei een reguliere baan hebben, volgen de vakanties elkaar in rap tempo op.

Will en Hennie gefotografeerd door David Galjaard achter hun huis in Ooij voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

Hennie Basten (59), gastvrouw in het ziekenhuis:

„Ik deed de boekhouding van de winkel en vroeg me al langer af waar we het nog voor deden. We waren onszelf kapot aan het werken. Alleen toen we trouwden, hadden we drie dagen vrij. Nooit was er eens een zaterdag vrij. We hadden twee weken vakantie per jaar.

„We moesten erg wennen toen we allebei een reguliere baan kregen. Iedere maand kwam het salaris vanzelf binnen. Ik was het helemaal niet gewend om vakantie op te nemen. In het eerste jaar van mijn baan moest ik heel december vrij nemen om mijn vakantiedagen op te maken. Onze eerste vakantie na de verkoop van de winkel was vier dagen Winterberg. Ik heb ’s avonds nog door de sneeuw gelopen omdat ik bang was dat het de volgende dag weg zou zijn.

„We gaan ieder jaar naar Oostenrijk. Meestal naar Virgental, dat is echt een thuiskomertje voor ons. We gaan altijd naar hetzelfde hotel. Het is niet poepchique, maar lekker oubollig. De eigenaars vragen altijd hoe het was als je terugkomt na een dag wandelen. Ik voel me daar als de koningin. We hebben geen behoefte aan grote luxe, twee tuinstoeltjes op het balkon vinden we heerlijk.

We hebben de winkelwagen goed kunnen verkopen en we kregen belastinggeld terug. We hebben een caravan gekocht voor 3.000 euro. Een paar jaar geleden hebben we een nieuwe gekocht voor 12.000 euro. Wil zag dat aanvankelijk niet zo zitten, maar het mocht als ik de oude voor de aankoopprijs kon verkopen. Uiteindelijk kreeg ik er zelfs vierhonderd euro extra voor.

„In november gaan we voor de tweede keer naar Nieuw-Zeeland, onze oudste dochter woont daar. De vorige keer hadden we de goedkoopste vlucht maar waren we 33 uur onderweg. Nu betalen we 200 euro meer en hebben we een directe vlucht met een overnachting in Singapore.”

    • Alex van der Hulst