Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Ybo Buruma geen lid meer van PvdA

Aanstaand raadsheer in de Hoge Raad Ybo Buruma heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd, in een poging eventuele zorgen bij PVV-aanhangers weg te nemen. “Er zijn nu misschien wel anderhalf miljoen mensen die denken dat ik geen goed recht over ze spreek omdat ik bij de PvdA ben. Dat wil ik niet”, zegt hij vandaag in NRC Handelsblad.

Buruma’s voordracht voor de Hoge Raad zorgde voor ophef. De PVV-Kamerfractie stemde blanco omdat zij Buruma te links en ‘te politiek’ vond. Hij werd niet unaniem gekozen, zoals gebruik is. De PVV nam Buruma onder meer zijn betrokkenheid bij het PvdA-verkiezingsprogramma kwalijk. Bovendien had hij Wilders’ pleidooi voor een Koran-verbod een “aanval op de pluralistische democratie” genoemd en vergeleek hij Wilders’ politieke stijl met de “woeste totalitaire wil” van het volk waarop Mussolini zich beriep.

Buruma zegde zijn PvdA-lidmaatschap niet direct op toen de ophef ontstond, omdat “ik niet wilde zwichten voor politieke druk. Zoals ik straks ook als rechter niet zal zwichten voor politieke druk.” Hij was geen actief partijlid, zegt hij. Het rechterschap ziet hij als een ambacht, waarin rechtspolitiek niet vooropstaat. Andere raadsheren kunnen rustig lid blijven van een partij, vindt Buruma.

Lees het hele interview met Buruma vandaag in NRC Weekend. Of dowload vanaf 10.00 uur de digitale editie.