Wauw: niks ontdekt!

Het persbericht, deze week, van het Europese centrum voor deeltjesonderzoek CERN bij Genève, stond bol van de juichende citaten. “Dankzij de magnifieke prestaties van de LHC-versneller hebben we de afgelopen maanden een enorme hoeveelheid data verzameld”, zei de ene wetenschapper. “Het is geweldig dat de fantastische prestaties van de LHC ons zo dicht bij een mogelijke ontdekking gebracht hebben”, ging een ander daar overheen.

De CERN-fysici hebben zich verzameld in het Indiase Mumbai om de voortgang van hun werk te bespreken. Maar wat hebben ze nu precies gevonden?

Nou, eigenlijk nog niks. Een hobbeltje in de meetgegevens dat deze zomer voor ophef zorgde omdat het op het Higgsdeeltje zou wijzen, is weer gladgestreken. Iets waar veel fysici al rekening mee hielden. En verder werd bekend dat het Higgsdeeltje waarschijnlijk heel licht is – maar ja, dat wisten we al uit data van het Amerikaanse Fermilab. Of het is heel zwaar.

Als het bestaat uiteraard. En daarvoor zijn nog geen aanwijzingen. De directeur-generaal van CERN meldt alleen dat het “wel bijna zeker is dat we de komende maanden iets zullen ontdekken.” En ja, ook dat citaat vond zijn weg naar enthousiaste berichten op de BBC en elders.

Maar eh... we wisten toch al lang dat de LHC-versneller uitsluitsel over het Higgsdeeltje moest geven? En dat 2012 daarvoor zo’n beetje het moment zou zijn? “Enorm spannend”, noemt de CERN-directeur het allemaal. Zeker. Maar het is vooral enorm knap om zoveel stof te laten opwaaien als je eigenlijk, tja, gewoon nog niks gevonden hebt.

Margriet van der Heijden

    • Margriet van der Heijden