Wat Usain Bolt kan, kan ik ook

Churandy Martina (27) is medaillekandidaat bij de WK atletiek, die vandaag in Zuid-Korea beginnen. Sinds de opheffing van de Antillen, afgelopen najaar, komt de sprinter uit voor Nederland. „Ik heb geen idool, ik ben mijn eigen idool.”

Nederland (1)

„Ik heb niet zoveel met Nederland. Ja, ik train regelmatig bij de atletiekclub in Rotterdam-Noord en ik deel met een vriend een etage aan de Slinge. Is dat in Rotterdam-Zuid? Oké, daar dus. Verder heb ik hier nog familie wonen: broers, zussen, neven, nichten, ooms en tantes. Die steunen me allemaal heel erg. Dat is fijn, maar daardoor ga ik niet harder lopen, hoor. Als ik van steun van supporters afhankelijk zou zijn, doe ik iets niet goed. Ik moet het zelf doen. Ik ben mijn eigen baas, altijd en overal. Dat moet ook wel, ik ben topsporter.

„Nederland was vooral een praktische keuze, nadat de Antillen vorig jaar als sportland ophielden te bestaan. Aruba was ook in beeld, maar Nederland was logischer vanwege de historische banden met Curaçao. Maar het had net zo goed een ander land kunnen zijn. Als ik maar kan lopen, weet je. Daar gaat het om. De rest is niet belangrijk. Ik loop niet voor een land, ik loop voor mezelf. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar zo is het wel. Dat Nederland nu hartstikke blij met me is zoals jij zegt, dat vind ik fijn. Op internet heb ik de tekst van het Wilhelmus opgezocht. Je moet wel een beetje op de hoogte zijn. Maar ik denk niet dat ik de tekst uit mijn hoofd ken als ik straks op het podium mocht staan.”

Enith Brigitha

„Een zwemster toch? Ja, die ken ik wel. Zij komt ook van de Antillen en heeft voor Nederland gezwommen. Vraag niet wanneer, dat weet ik niet. Maar het was op de korte afstanden, toch? We hebben elkaar eens ontmoet. Toen heeft ze me een hand gegeven. Ja, weet je, op Curaçao ben ik toch een soort held. Daar kan ik niet zoveel aan doen. Ik loop hard, ik win eens een medaille, mensen vinden dat leuk.”

9,93 seconden

„Usain Bolt is nu de snelste man ter wereld. Maar wat hij kan, kan ik ook. Nee, dat is geen bluf. Zoveel scheelt het niet. Hij heeft 9,58 gelopen op de 100 meter, ik ooit 9,76, maar dat was met rugwind, dus helaas telde dat niet. Mijn persoonlijk record is nu 9,93 seconden. Die tijd liep ik [drie jaar geleden, red.] bij de Olympische Spelen in China. Maar dat record ga ik nog wel verbeteren, hoor.

„Bolt is een aardige jongen, ik mag hem graag. Hij mij volgens mij ook wel. We zijn goede collega’s. Hij maakt heel veel show bij de start. Moet hij weten. Nee, dat stoort me niet. Ik zie het ook niet, ik zit op zo’n moment in mijn eigen zone. Dat is niet aangeleerd, zo ben ik. Ik heb geen mentale trainer nodig, ik ben mijn eigen mentale trainer.”

Pipa

„Nooit van gehoord. Straattaal voor pistool?! Het zal wel. Ja, weet je, ik hou me niet bezig met dat soort dingen. Ik ben sporter, geen politieagent en ook geen politicus. Ik wil me daar niet mee bezighouden. Ook al ben ik dan misschien rolmodel. Prima als jongeren zich aan mij optrekken, maar dat is geen doel op zich voor mij. Zelf heb ik geen idool. Nooit gehad ook. Ik ben mijn eigen idool, weet je.”

Bling bling

„Wat is dat nou weer? Rapperstaal voor mooie dingen die blinken en gezien mogen worden? Ja, daar hou ik van, maar ik loop er niet mee te koop. Het enige wat je bij mij ziet, is die gouden tand met de letter ‘c’. Het valt iedereen op, het is een beetje mijn handelsmerk geworden. Mensen zien die tand en denken: hé, daar is Churandy weer. Ik heb ’m in 2003 laten zetten. Voor hoeveel weet ik niet meer. Het was niet goedkoop, dat weet ik wel. Ik moest betalen in guldens, want die bestonden toen nog. Ik ben trots op die tand. Die ‘c’ staat voor alles wat ik ben: Churandy, Curaçao, Champion, Cool. Wat wel een beetje vervelend is: als ik ’m moet schoonmaken, moet ik naar de tandarts. Alleen hij kan die tand verwijderen.”

Discriminatie

„Schijnt te gebeuren, ook in Nederland. Ik ben hier wel eens aangehouden terwijl ik gewoon met een paar vrienden in de auto zat. Mijn vrienden maakten zich daar drukker om dan ik. Die zeiden: dat doen ze omdat wij zwart zijn en van de Antillen komen. Ik weet het niet, hoor. De politie wilde even wat papieren controleren. Prima toch? Ze doen hun werk. Ik heb ze keurig mijn papieren gegeven en die waren in orde. Toen zijn we doorgereden.”

Chillen

Grijnzend: „Dat is helemaal mijn ding, weet je? Daar ben ik heel erg goed in. Ik maak me niet druk. Nooit. Ja, dat is mijn kracht. Buiten de baan ben ik helemaal niet met tijd bezig. Dat is misschien gek voor een atleet bij wie het in zijn sport gaat om tienden en honderdsten van seconden, maar toch is het zo. Niet dat er twee Churandy’s zijn, hoor, maar binnen en buiten de baan ben ik wat dat betreft een ander mens. Ik hou van rust, ik ben geen feestbeest. Je zal mij niet zien bij het Zomercarnaval. Ik lees liever een boek of luister naar muziek. Of ik surf wat over internet.

„Hier in Nederland maakt iedereen zich zo druk, valt me op. Overal zie ik stress. In de tram, in de auto, in de supermarkt. En waarom? Om he-le-máál niks. Ik begrijp het niet. Waarom doen al die mensen zo opgefokt? Daar is geen enkele reden voor. Relax man, denk ik dan, maak het jezelf niet zo moeilijk.

„Nou ja, ik begrijp het wel een klein beetje, hoor: het is hier in Nederland altijd zo vol, zo druk. En iedereen moet wat. Als ik boodschappen bij de Albert Heijn doe, moet ik eerst parkeergeld betalen. Doe ik dat niet, dan heb ik meteen een boete. Dat is niet relaxed. In Florida, waar ik ook woon, is het veel rustiger. Daar voel ik mij meer op mijn gemak.”

Diskwalificatie

„Nee, het is geen frustratie. Die race op de 200 meter [bij de Olympische Spelen, red.] in Peking ligt achter me. Het is gebeurd, het is verleden tijd. Ik liep een paar passen buiten de lijn. Daarom werd ik gediskwalificeerd, nadat ik als tweede was gefinisht. Dat moet je accepteren. Ik kijk die race nog weleens terug, maar niet om mezelf op te laden. Of om boos te worden zodat ik harder ga lopen. Zo werkt het niet. Ook zonder die beelden weet ik dat ik in staat ben om heel hard te lopen als het moet.”

Nederland (2)

„Ik heb laatst gesproken met, kom, hoe heet-ie ook alweer? Die chef de mission van Nederland. Weet je wie ik bedoel? Maurits Hendriks, ja. Hele aardige man. NOC*NSF wil me helpen. Dat is fijn. ‘Ik ga mijn best doen’, heb ik tegen hem gezegd. Dat ga ik ook echt doen. Ook in de estafette. Daar hoeft niemand zich zorgen over te maken. Als ik een medaille win, win ik ook voor Nederland.”

    • Mark Hoogstad