VS waren ontevreden over drugsaanpak minister Donner

Minister Piet Hein Donner in 2010. Foto NRC/Vincent Mentzel

De Verenigde Staten vonden in 2003 dat de toenmalige minister van Justitie Piet Hein Donner niet goed optrad tegen drugsdoorvoer via Schiphol. Dat blijkt uit ambtsberichten die WikiLeaks heeft vrijgegeven, meldt HP/De Tijd.

Donner zou volgens de Amerikanen geen ‘politieke wil’ hebben gehad om de problemen effectief aan te pakken. De minister wilde vanwege het cellentekort enkel smokkelaars met grote hoeveelheden drugs aanpakken, maar dat zou de kleine drugskoeriers ‘decriminaliseren’, schreef ambassadeur Clifford Sobel. In totaal zou twintig- tot veertigduizend kilo cocaïne jaarlijks vanuit de Antillen, Suriname en Venezuela naar Nederland worden gesmokkeld.

Sobel suggereerde bovendien dat de Nederlandse autoriteiten tijdelijk drugs zouden moeten doorlaten en gebruik moeten maken van infiltranten om smokkelaars te kunnen pakken.

De ambassadeur was blijkbaar niet op de hoogte van de IRT-affaire, die in de jaren negentig tot grote politieke ophef leidde. Rechercheteams maakten toen al gebruik van informanten om drugsbendes op te rollen. Daarbij werden grote hoeveelheden drugs ‘gecontroleerd’ het land binnengelaten.

Alle aan Nederland gerelateerde WikiLeaks-cables zijn hier te vinden.

    • Peter Zantingh