Tv met Holland-gevoel

Zanger Jan Smit presenteert spelshow met Bekende Nederlanders.

Lang leve de tv Ned. 1, 20.25 - 21.45 uur.

Jan Smit, de Volendamse zanger met de meest Hollandse naam van allemaal, gaat volgend jaar de hoofdrol spelen in de film Het bombardement, een liefdesverhaal tegen de achtergrond van Rotterdam in mei 1940. Jan heeft nog nooit geacteerd, beamen de makers, maar ze weten zeker dat hij het kan. In zijn voordeel pleit dat hij intussen ook een andere nieuwe bezigheid – een tv-show presenteren – redelijk onder de knie begint te krijgen. De onwennigheid raakt eraf.

Dat is te zien in het door hem gepresenteerde Lang leve de tv, waarin alle spelletjes verwijzen naar het aanstaande 60-jarig bestaan van de televisie in Nederland. Vorige zaterdag zond de TROS de eerste aflevering uit, vanavond de tweede.

De spelshow is een behendig samenraapsel van bestaande spelletjes uit de tv-geschiedenis en van de onvermijdelijke teams met Bekende Nederlanders die in zulke shows altijd graag komen suggereren dat ze niets liever doen dan dit – zie de RTL-show Ik hou van Holland. De overeenkomst is geen toeval, want ook deze TROS-serie is een productie van Talpa, het tv-bedrijf van John de Mol. Blijkens de aftiteling is De Mol zelfs één van de bedenkers. Dat verklaart waarom in dit programma voor de publieke omroep vooral coryfeeën van de commerciële tv-zenders aantreden.

Tien jaar geleden werd het 50-jarig tv-jubileum gevierd met één rommelige, inderhaast samengestelde terugkijkshow. Nu wemelt het ervan (Lang leve de tv, 60 jaar Oranje op tv, 60 jaar cabaret en er komt nog veel meer). In 2001 bestond de Hilversumse hang naar het Holland-gevoel nog niet. Nu wel. Dat moet welhaast de verklaring zijn.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder