TROS: half miljoen boete

De TROS moet hondenfokkerij Lako Kennels uit Huissen een half miljoen euro schadevergoeding betalen. Preciezer: 505.579 euro, plus 22.252,61 euro vergoeding voor proceskosten en 2.120 euro voor door de hondenfokker gemaakte ‘buitengerechtelijke kosten’.Over alle bedragen wordt rente gerekend.

Volgens de rechtbank in Amsterdam heeft de TROS Lako Kennels in een uitzending van het consumentenprogramma Radar in 2004 ten onrechte bestempeld als „één van de meest beruchte en malafide hondenhandelaren in Nederland”. De TROS baseerde zich op de lijst van de Dierenbescherming met klachten over hondenfokkerijen.

In 2006 verloor de TROS al een zaak over de kwestie. Daarna is een procedure begonnen over de hoogte van de schade. De TROS gaat in beroep. Eerder kreeg de TROS een boete van 270.000 euro voor Bibaboerderij, omdat de omroep meewerkte aan winst voor derden.