Sytske ging naar de dierentuin

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Actrice Sytske van der Ster (33) ging in 1983 samen met haar twee jaar jongere zus Femke (3) en broer Jelle (3), een tweeling, naar de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp.

„Het was ons vaste uitstapje. Wij woonden in Delft maar gingen jarenlang bijna elke zondag naar de dierentuin in Rotterdam. Mijn ouders hadden een gezinskaart. Bij de ingang werden foto’s gemaakt door de dierentuinfotograaf. Mijn moeder vond ze te duur, maar deze keer beviel het resultaat mijn vader en hij kocht deze foto. Hij noemde ons altijd De Drie-eenheid. Wij deelden een eigen fantasiewereld. We verzonnen namen zoals ‘Jefster’ voor onze oudere neef Jeffrey of ‘De Dikke Man’ voor de buurman in Delft. Ook speelden we vaak Bereboot: Femke was dan kapitein Brom; Jelle was machinist Brilbeer en ik was Maatje, de matroos die voor alles een oplossing wist. En toen mijn vader een van de eerste video 8-camera’s kocht gingen we filmpjes maken. Ik was dan regisseur en heette Sytske Spielberg. Femke speelde vaak tovenaar Di Magica die mensen kon laten verdwijnen. Op de middelbare school, het Hugo Grotiuscollege in Delft, werden we aangestoken door musicals. We zijn speciaal naar Londen gegaan voor Cats; zelf bekostigd door met zijn drieën op te treden als hulpsinterklaas en Zwarte Pieten. En we voerden zelfgeschreven musicals op; met live muziek. Mijn keuze voor de kleinkunstacademie lag voor de hand. En ook Femke, beeldend kunstenaar, en Jelle, interactief kunstenaar, hebben een creatief beroep. Zij werken ook samen. Ik ben gescheiden van De Drie-eenheid. Al speelde ik onlangs wel samen met Femke in een film van Peter Greenaway. Wij waren een tweeling. Ik zei: jij speelt gewoon jezelf, dan speel ik jou. Die hernieuwde samenwerking was inspirerend. Jelle verhuist binnenkort ook naar Amsterdam: een mooie aanleiding weer iets met zijn drieën te doen. Ik ben dolgelukkig met de films en het televisie- en theaterwerk, toch blijf ik altijd benieuwd wat Femke en Jelle ervan vinden.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com

    • Arthur van den Boogaard