Slot: hoe verkoop je een woning in drie weken?

De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting moet de huizenmarkt weer in beweging krijgen.

Slot van een zomerrubriek over mensen op de huizenmarkt in Dordrecht, waar woningen gemiddeld 950 dagen te koop staan.

Wie: Peter Krijnen (42) en Raimond Kreuze (34)

Waar: Kromhout 102

Wat: Krijnen verkocht zijn woning binnen drie weken aan Kreuze

Laten we deze deprimerende zomerrubriek optimistisch afsluiten. Ook in Dordrecht is het nog mogelijk je huis binnen drie weken te verkopen. Op 14 juli van dit jaar ontving Peter Krijnen een inschrijvingsbevestiging van Funda. Op 4 augustus had hij zijn woning, Kromhout 102, verkocht aan Raimond Kreuze. Zo ging het.

Eerst de hoofdrolspelers: Krijnen is hoofd financiële administratie van een woningcorporatie en speelt sax. Kreuze is projectleider bij een elektrobedrijf en drumt. Ze kennen elkaar niet, maar kennen wel allebei Saskia Trossèl. Zij is de makelaar die deze krant in juli interviewde, een dag na de verlaging van de overdrachtsbelasting met 4 procent. Trossèl heeft een dameskantoor in hartje Dordt. In haar Audi ligt een snoeischaar om overwoekerde te koop-borden te bevrijden.

Sinds juli gaan de zaken goed, zegt Trossèl. Ze heeft in die paar weken 75 procent meer woningen verkocht dan in de eerste helft van dit jaar. Met aantallen en omzetcijfers strooit ze niet meer sinds het eerste interview. „Dan moet ik mijn vriendinnen straks weer trakteren.”

Het Kadaster registreerde in juli 10.433 verkochte woningen in heel Nederland. Dat is 14,8 procent minder dan in juli 2010, maar wel 9,3 procent meer dan in juni. De stijging zou een eerste effect kunnen zijn van de verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent – al duurt het even voor een koopakte van de notaris bij het Kadaster arriveert. Trossèl: „Het hangt in de lucht. Al hoor ik ook mensen zeggen: wat is 4 procent op een hypotheek van dertig jaar?”

Geen van de kopers van Trossèl noemde de verlaging van de ‘verhuisbelasting’ als directe aanleiding voor de koop, zegt ze. Het belangrijkst blijft de prijs van de woning zelf. „Huizen met een tophypotheek verkoop je niet”, zegt ze. „Die zetten mensen te hoog in de markt om geen verlies te maken.”

Peter Krijnen houdt ongeveer 500 euro over van de verkoop, vertelt hij. Hij heeft zijn ex-vrouw vijf jaar geleden uitgekocht. „Dus de overwaarde was al weg.” Ze kochten de woning elf jaar geleden samen voor 229.000 gulden. De verkoopprijs die Krijnen en Kreuze nu zijn overeengekomen is 172.500 euro. „Een hele reële prijs”, zegt Trossèl. „Ik heb een vergelijkbare woning van twee ton en die maar niet verkoopt.”

Kromhout 102 stond te koop als een ‘leuke stadswoning met inpandige garage’. Vooral die garage onder de woonkamer was een meerwaarde. Krijnen gebruikte hem niet omdat hij bij de derde keer uitparkeren een auto raakte. „De kennismaking met de buurman”, vertelt hij. Maar Kreuze is een ‘Alfist’. Hij gaat er drie old timers stallen.

Wat ook hielp, is dat de woning er goed uitzag. Makelaar Trossèl adviseerde Krijnen dringend om het huis eens te schilderen. „Eigenlijk zonde”, zegt Krijnen. „Ziet het er mooi uit, kun je er niet zelf van genieten. Het schilderwerk kostte 4.300 euro. Maar die investering was het wel waard.” De groene deuren buiten vindt Kreuze wel mooi, zegt hij. „Binnen gaan we de boel wel helemaal aanpakken.”

Krijnen is inmiddels half verhuisd naar zijn vriendin in Zuid-Limburg. Kreuze en zijn vrouw krijgen in december de sleutel. Er is één ding wat ze nog moeten regelen: een koper voor hun oude huis. In Dordrecht, waar huizen drie weken tot drie jaar te koop staan.

Eppo König

    • Eppo König