Selfmade dandy die dolgraag van adel had willen zijn

Hendrik van der STEENHOVEN met hond Karel. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Culemborg, 6 november 2008 ©Vincent Mentzel 2008

Een geruit tweedjasje, stijf gestreken overhemden, zorgvuldig gekamde blonde lokken en een goed gevuld glas in de hand. Alleen al de verschijning van antiquair en tv-jonker Hendrik van der Steenhoven (52) was opmerkelijk. En zijn spraakgebruik: zeldzaam bekakt.

„Hij was de Oscar Wilde van onze tijd”, zegt presentator Jort Kelder. Zijn dandyachtige voorkomen was precies wat de makers van het KRO-televisieprogramma Bij ons in de PC zochten. Hoewel het niet paste bij Van der Steenhovens idee van een heer van stand – in kringen van oud geld is televisie een ordinair medium – deed de antiquair toch mee. „Ik denk dat hij het, deels zelf opgelegde, keurslijf zat was. En hij hield van aandacht”, verklaart Kelder.

Van der Steenhoven groeide op in een gereformeerd gezin en was niet van adel. Maar hij gedroeg zich wel als zodanig. Kelder: „Het was voor hem belangrijk om bij oud-geldkringen te horen.” De selfmade dandy was eigenlijk meubelmaker en kwam regelmatig bij de adel thuis. Daar ontstond zijn fascinatie voor antiek en de adellijke levensstijl.

De antiquair woonde in bij een baron, in Huis Den Bol op Redichem in Culemborg, omringd door zijn antiekhandel. Alles in zijn Betuwse landhuis, van prenten, servies tot meubilair, was voorzien van een prijskaartje. Behalve de familieportretten. „Ach, dan hing daar een portret van een adellijke madame, van wie hij zei dat het zijn oma was. Daar geloofde ik natuurlijk niks van”, zegt Kelder. „Allemaal theater.”

De tv-camera's legden ook de soirées van de tv-jonker vast. „Iedereen wilde op zijn feestjes zijn. Er werd goed en veel gegeten, gedronken en gelachen”, vertelt goede vriendin Hansje Bunschoten. Tien jaar geleden leerde zij Van der Steenhoven kennen via haar televisieprogramma De Liefde waarin zij hem interviewde. „Natuurlijk dikte hij voor de televisie zijn gedrag aan. Maar ik herkende hem er zeker in. Hij was heel flamboyant.”

Niet alle bekenden van zijn uitgebreide netwerk hadden een adellijke titel. Uit nieuwsgierigheid nodigde de goedlachse antiquair mensen uit van allerlei pluimage. Als iemand tattoos had, was dat een reden om iemand te inviteren. „Dan vroeg hij waarom iemand zich zo toetakelde”, vertelt Bunschoten.

„Hij had veel en leuk gezelschap om zich heen, maar voelde zich desondanks vaak toch eenzaam”, zegt ze. Dat had vooral te maken met zijn homoseksualiteit. Zijn vader, dominee, kon dit moeilijk accepteren. „Hendrik had altijd onbereikbare liefdes; mooie, jonge jongens, met een totaal ander leven.” Dit bracht verdriet in zijn leven. Ter afleiding werd er vaak nog meer gedineerd en nog meer gedronken.

Tot donderdagavond 7 juli. Zijn privéchauffeur bracht hem na een feestje thuis. Hendrik van der Steenhoven werd niet lekker en viel in de gracht bij zijn huis. Zijn levenloze lichaam werd de volgende ochtend door dezelfde chauffeur gevonden.

Yasmina Aboutaleb

    • Yasmina Aboutaleb