Schoonheid kan ook heel gevaarlijk zijn

Illusraties Cyprian Koscielniak

In het artikel ‘Een potje anti-onzincrème’ (Lux, 13 augustus) schrijft de auteur over vitamine A-zuur bevattende crèmes dat deze helaas geneesmiddelen zijn en daarom dus alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn.

De redacteur gaat hier volledig voorbij aan het feit dat vitamine A-zuur – tretinoïne – een gevaarlijke stof is, ook bij gebruik op de huid. De stof wordt via de huid opgenomen door het lichaam en kan schade toebrengen aan het ongeboren kind.

In de bijsluiter van vitamine A-zuur bevattende crèmes staat dan ook terecht dat vrouwen niet zwanger mogen worden tijdens het gebruik en tot een maand na het stoppen ermee.

Verder moeten mensen tijdens de eerste twee weken van het gebruiken van een vitamine A-zuurcrème blootstelling aan direct zonlicht vermijden. Ook later moet men heel voorzichtig zijn, in verband met verminderde pigmentatie van de huid.

In het artikel wordt vitamine A-zuur ondergebracht in het rijtje van „vijf goede ingrediënten”, met als enige kanttekening dat crème met deze stof voorzichtig moet worden gebruikt, omdat er kans is op irritatie. Dit is dus een veel te rooskleurige voorstelling van zaken.

Het is maar goed dat vitamine A-zuur bevattende crèmes geneesmiddelen zijn en alleen op doktersrecept zijn te verkrijgen.

Dr. W.F. van der Giesen

Oegstgeest

    • Dr. W.F. van der Giesen