Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rebellen: Tripoli vrij van troepen Gaddafi

Een Libische opstandeling rustte gistermiddag even uit tijdens een zoektocht naar een scherpschutter van Gaddafi's troepen. Foto AP / Francois Mori

Na een nacht die werd onderbroken door explosies en het geluid van automatische wapens, is het vanochtend relatief rustig is de Libische hoofdstad Tripoli. Dat meldt persbureau AFP.

Na dagen van zware gevechten, waarbij troepen loyaal aan de Libische leider Gaddafi voor continue weerstand zorgden, is het volgens het vanochtend relatief stil in de straten in Tripoli. Een leider van de rebellen, Omar al-Ghuzayl, claimt dat Tripoli helemaal vrij is van aanhangers van Gaddafi nadat afgelopen nacht de laatste strijders uit de voorstad Kasr bin Khashir waren verjaagd.

Wel zijn de mensen angstig en smeult de stad nog na, aldus de verslaggevers van persbureau Reuters:

“Een groot deel van de stad zit zonder elektriciteit en zonder water. De straten liggen vol met uitgebrande auto’s en stinkend afval. De verlaten ziekenhuizen liggen vol met lijken. Winkels zijn dicht en op de landingsbaan van het vliegveld staan gebombardeerde vliegtuigen.”

Strijd gaat door

Om het verzet van Gaddafi’s troepen te breken, blijft de NAVO luchtaanvallen uitvoeren. De afgelopen 24 uur bombardeerden luchttroepen van de NAVO 15 voertuigen en vier gronddoelen in Sirte, de geboorteplaats van Gaddafi.

Ook vochten rebellen gisteren de hele dag om een belangrijke grenspost, die een sleutelpositie vormt in de doorvoerroutes tussen Tunesië en de Libische hoofdstad Tripoli. Gisteravond werd die grenspost veroverd.

Overgangsraad

Vrijdag kondigde de Nationale Overgangsraad van de opstandelingen in Benghazi aan zich binnen dertig dagen in Tripoli te vestigen. De interim-regering staat volgens minister van informatie Mahmoud Shammam open voor sympathisanten van de rebellen die tot dusverre onder Gadhafi dienden. Hun deelname zou het herstel van de orde in Libië vergemakkelijken.

De opstandelingen behandelen hun krijgsgevangenen volgens het internationaal recht. Dat zegt minister van justitie Mohammed al-Egely van de Overgangsraad. Hij verklaarde loyalisten in hechtenis te hebben bezocht. Maar bij controleposten in de Libische hoofdstad werden gewonde krijgsgevangenen geslagen en bespuugd. Rebellen dreigden hen niet toe te laten tot het ziekenhuis.