Regime wilde 'inferno' op Lampedusa

Moammar Gaddafi was van plan het Italiaanse eilandje Lampedusa, een opvangpunt voor Afrikaanse vluchtelingen, te veranderen in een ‘inferno’ door daar nog eens duizenden wanhopige Afrikaanse migranten op af te sturen. Hij zou de Italianen zo hebben willen straffen voor hun steun voor de opstandelingen. Dit heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, gisteren gezegd. Hij zei dat zijn regering spoedig onderschepte boodschappen over dit plan zou vrijgeven. De laatste maanden was het aantal nieuwkomers op Lampedusa snel gestegen. Aangenomen werd eerst dat het ging om mensen die voor het geweld in Libië vluchtten. Volgens Frattini blijkt echter uit de boodschappen dat hun overtocht door Gaddafi’s bewind was gecoördineerd. Ook de overgelopen Libische ambassadeur in Rome, Hafed Gaddhur, had eerder gezegd dat Gaddafi zulke orders had gegeven.