Peppers urgent met nieuwe gitarist

Red Hot Chili Peppers, met vanaf links: Josh Klinghoffer, Anthony Kiedis, Michael 'Flea' Balzary en Chad Smith. Foto Clara Balzary

Album I’m With You van de Red Hot Chili Peppers. Warner ****

De gitaarpartijen zijn een punt van aandacht voor fans van de Red Hot Chili Peppers. Hoe heeft de Californische rockband zich ontwikkeld, na het vertrek van John Frusciante twee jaar geleden? Hij was het hart en de ziel van succesnummers als ‘Under the bridge’ en ‘By the way’. Hij was half Hendrix, half oorspronkelijk gitaarvirtuoos met een herkenbare, heldere stijl. Zijn opvolger Josh Klinghoffer (31) speelde bij The Bicycle Thief en was studiomuzikant bij Gnarls Barkley en Beck. Maar hebben de Red Hot Chili Peppers hun magie behouden, nu ze voor de tweede keer in hun bijna dertigjarig bestaan een ingrijpende wissel ondergaan na de overdosis van Hillel Slovak in 1988?

I’m With You is het tiende album van de band die zich begin jaren tachtig losmaakte uit de punkscene van Los Angeles met een unieke mix van funk, punk, rap en rock. Voor I’m With You togen ze maandenlang elke werkdag van negen tot vijf naar hun clubhuis in North Hollywood, waar de nummers langzaam tot stand kwamen uit basloopjes, gitaarpartijen, tekstflarden en ideeën voor songtitels. Producer Rick Rubin voegde zich later bij de band en gaf suggesties voor verbeteringen, voordat in de befaamde Ocean Way Studio de definitieve opnames werden gemaakt.

Het album klinkt vertrouwd door de manier waarop de groep hun losse samenspel laten uitkristalliseren in sterke songs, waarin de bas- en pianopartijen van Flea meer dan ooit het startpunt zijn. In het als single uitgebrachte ‘Adventures of Rain Dance Mary’ onderscheidt Josh Klinkhoffer zich met een jazzy gitaarpartij, minder direct dan Frusciante het gespeeld zou hebben maar met alle urgentie die de band in het verleden had.

Damien Hirst ontwierp de hoes waarop een vlieg zich op een aantal pillen met RHCP-logo nestelt, voordat het beestje dood neervalt. ‘I’m With You’ laat een zelfverzekerde band horen, die ontspannen laveert tussen de stormachtige rock van ‘Did I let you know’ en de akoestische bezinning van ‘Brendan’s death song’, een ballade van het type waarmee de Peppers al eerder grote hits scoorden. „Let’s play”, zijn de laatste woorden van het vreugdevolle slotnummer ‘Dance dance dance’, waarmee Kiedis een nieuwe wereldtournee inluidt.

Liveconcert in bioscoop. Dinsdag geven de RHCP een concert in Keulen, dat in zeven Nederlandse bioscopen is te zien. Inl: www.pathe.nlOp 16 oktober is er een optreden van de band in Ahoy, Rotterdam.

    • Jan Vollaard