Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Pedoseksueel Sytze van der V. moet weer huis uit

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. moet weer vertrekken uit zijn verblijfplaats. Nadat hij eerder moest vertrekken uit Eindhoven en Utrechtse Heuvelrug, moet hij nu waarschijnlijk verkassen uit zijn woning in Epe. De gemeente Epe onderzoekt of Van der V. permanent op een recreatieterrein op de Veluwe woont. Dat is niet toegestaan. Van der V. zegt zelf dat hij er al zestien maanden verblijft.

In 2009 wilde burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel (PvdA) niet dat Van der V. weer in zijn gemeente zou komen wonen. Van Gijzel vreesde voor rellen en vond de kans op herhaling te groot. Daarom legde hij van der V. een gebiedsverbod op. Ook in andere gemeenten was de pedofiel niet welkom.

Het gebiedsverbod van Eindhoven is inmiddels door de rechters van tafel geveegd. In de praktijk kan Van der V. echter toch niet terug omdat hij dan een grote kans loopt te worden herkend en dan gevaar zou lopen. De Turkse gemeenschap, waarbinnen het misbruik heeft plaatsgevonden, zou uit zijn op wraak. Van der V. zegt dat hij er niet meer kan wonen omdat hij wordt herkend.

De gemeente Epe is door de reclassering op de hoogte gebracht van Van der V.’s aanwezigheid. Enige tijd na die melding zag Van der V. dat een ambtenaar zijn verblijfplaats fotografeerde. Hij kreeg te horen dat tegen permanente bewoning zal worden opgetreden.
Voor waarnemend burgemeester Van der Hoeve (VVD) liggen de zaken eenvoudig, vertelt hij vandaag aan NRC Handelsblad. “Ik ben verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Ik heb, formeel, geen sociale verantwoordelijkheid voor de heer Van der V., die hier niet als inwoner staat ingeschreven.” Tegelijkertijd hoopt hij dat “deze man, die zijn straf heeft uitgezeten, op een nette manier in de samenleving landt”.

Van der V. wil uiteindelijk niet in Epe blijven. „Het is er te klein om ongestoord…eh, onbekend te blijven.” Van der Hoeve wil niet ingaan op “de hypothetische vraag” of Van der V. in een gewone woning welkom zou zijn.