Pedo zit te lang in zijn Veluwse huisje

Nederlands bekendste pedoseksueel, Sytze van der V. uit Eindhoven, moet waarschijnlijk weer verkassen. De gemeente Epe onderzoekt of Van der V. permanent op een recreatieterrein op de Veluwe woont. Dat is niet toegestaan. Van der V. zegt zelf dat hij er al zestien maanden verblijft.

De 63-jarige Van der V. heeft zijn straf uitgezeten, hij zat 27 maanden in de cel wegens ontucht met drie minderjarige jongens. Hij kwam vrij in 2009, maar staat pas sinds eind juni onder toezicht van de reclassering. Toen werd het vonnis waartegen hij in cassatie was gegaan, onherroepelijk.

Uit het verblijf van Van der V. op een camping blijkt dat het nog niet is gelukt een geschikte gemeente te vinden die hem wil opnemen. Eindhoven heeft eerder gezegd dat hij onder voorwaarden welkom is, maar erkent ook dat er een veiligheidsrisico voor hem bestaat. De Turkse gemeenschap, waarbinnen het misbruik heeft plaatsgevonden, zou uit zijn op wraak. Van der V. zegt dat hij er niet meer kan wonen omdat hij wordt herkend. Hij werd landelijk bekend toen hij rechtszaken won van burgemeester Van Gijzel die hem gebiedsverboden oplegde die te vaag waren.

De gemeente Epe is door de reclassering op de hoogte gebracht van Van der V.’s aanwezigheid. Enige tijd na die melding zag Van der V. dat een ambtenaar zijn verblijfplaats fotografeerde. Hij kreeg te horen dat tegen permanente bewoning zal worden opgetreden.

Voor waarnemend burgemeester Van der Hoeve (VVD) liggen de zaken eenvoudig. „Ik ben verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Ik heb, formeel, geen sociale verantwoordelijkheid voor de heer Van der V., die hier niet als inwoner staat ingeschreven.” Tegelijkertijd hoopt hij dat „deze man, die zijn straf heeft uitgezeten, op een nette manier in de samenleving landt”.

Van der V. wil uiteindelijk niet in Epe blijven. „Het is er te klein om ongestoord...eh, onbekend te blijven.” Van der Hoeve wil niet ingaan op „de hypothetische vraag” of Van der V. in een gewone woning welkom zou zijn.

    • Merel Thie