Orkaan Irene brengt hevige regen en wind naar North Carolina

Irene

Irene heeft North Carolina, de eerste staat waar de orkaan aan land zou komen, bereikt. In dit filmpje is te zien hoe de regen daar met bakken uit de lucht komt en de wind bomen doet buigen.

In North Carolina zitten honderdduizenden mensen inmiddels zonder stroom omdat elektriciteitsvoorzieningen beschadigd zijn door de storm. Er zijn inmiddels drie doden gevallen.

Zo’n twee miljoen inwoners van de totale oostkust van de VS zijn inmiddels gevlucht voor de orkaan. Burgemeester Bloomberg van New York, waar de storm naar verwachting morgenochtend arriveert, heeft 370.000 inwoners van de stad opgedragen te vertrekken om duidelijk te maken dat het gevaar van overstromingen reëel is. Ook patiënten van ziekenhuizen en verzorgingstehuizen worden naar een veiligere plek gebracht.

In totaal wonen zo’n 65 miljoen mensen in het gebied dat getroffen kan worden door de 1600 kilometer brede orkaan. Obama kwam eerder terug van een vakantie en had vanmorgen crisisoverleg over de storm, de gevaar lopende gebieden en de voorzorgsmaatregelen.

    • Peter Zantingh