Oranjevrouwen voor achtste keer Europees kampioen hockey

Marilyn Agliotti (tweede van links) viert haar doelpunt in de EK-finale tegen Duitsland. Nederland behaalde met de overwinning de achtste EK-titel. Foto Reuters / Alex Domanski

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn voor de achtste keer in de geschiedenis Europees kampioen hockey geworden. In de finale in Mönchengladbach werd het vanmiddag 3-0 tegen gastland Duitsland.

Het eerste doelpunt van het team van bondscoach Max Caldas kwam vandaag van Marilyn Agliotti, nadat eerdere kansen nog gemist werden. Nederland was het grootste gedeelte van de eerste helft sterker en dat uitte zich in een verdubbeling van de voorsprong door Ellen Hoog.

In de tweede helft werd het initiatief aan Duitsland gelaten en gaf Nederland enkele strafcorners weg. De Duitse dames wisten echter geen aansluitingstreffer te maken en verloren gaandeweg het vertrouwen in een overwinning. In de slotminuut, in de stromende regen, bepaalde Lidewij Welten de eindstand op 3-0.

Het was het vierde EK op rij waar de finale tussen Nederland en Duitsland ging. De Nederlandse vrouwen verdedigden de titel vandaag omdat bij het laatste EK, van 2009, Duitsland met 3-2 verslagen werd in Amstelveen.

    • Peter Zantingh