Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ongeveer 53 lichamen in magazijn Tripoli - ‘Onderhandelingen over Sirte’

Opstandelingen bij een checkpoint van Ras Lanuf, ongeveer 160 kilometer ten oosten van Sirte, geboorteplaats van Gaddafi en een van de laatste steden in zijn macht.
Opstandelingen bij een checkpoint van Ras Lanuf, ongeveer 160 kilometer ten oosten van Sirte, geboorteplaats van Gaddafi en een van de laatste steden in zijn macht. Foto AFP / Gianluigi Guercia

In een magazijn in Tripoli zijn de lichamen van ongeveer 53 omgekomen mensen gevonden. Het lijkt erop dat ze eerder deze week zijn geëxecuteerd tijdens de gevechten in de Libische hoofdstad. Dat meldt Sky News vandaag.

Een correspondent van de zender zegt in het uitgebrande gebouw te zijn geweest en ongeveer 53 lichamen te hebben geteld. “Het heeft het aanzicht van een massamoord,” zei hij. Volgens getuigen die hij sprak zijn er in dat deel van de stad 150 mensen vermoord tijdens de gevechten van afgelopen dinsdag en woensdag, waarbij de hoofdstad in handen van de opstandelingen viel.

Eerder werden al tientallen lichamen gevonden in een verlaten ziekenhuis:

Na de zware gevechten van de afgelopen dagen, waarbij troepen loyaal aan de Libische leider Gaddafi voor continue weerstand zorgden, was het vandaag relatief stil in de straten in Tripoli. Een leider van de rebellen, Omar al-Ghuzayl, claimde vanmorgen dat Tripoli helemaal vrij is van aanhangers van Gaddafi nadat afgelopen nacht de laatste strijders uit de voorstad Kasr bin Khashir waren verjaagd.

Overgangsraad heeft ‘geen harde informatie’ over verblijfplaats Gaddafi

De leider van de Libische overgangsraad heeft vandaag verklaard “geen harde informatie” te hebben over waar Moammar Gaddafi en zijn zonen zich bevinden. Hij liet daarnaast weten dat hij wellicht een beroep te doen op de veiligheidsdiensten van andere Arabische en/of moslimlanden om het land.

De opstandelingen zouden momenteel onderhandelen met inwoners van Sirte die nog loyaal zijn aan Gaddafi, over een vreedzame overgave.