OM eist 30 jaar cel tegen Joran van der Sloot

FILE - In this file photo taken June 11, 2010 and obtained by The Associated Press via Peru's America Television channel, Dutch citizen Joran van der Sloot holds his inmate number before been transferred to the Miguel Castro Castro prison in Lima. Under an agreement signed Thursday, May 12, 2011 Dutch murder suspect Joran van der Sloot could serve part of his sentence in the Netherlands if he is convicted of murdering a Peruvian student nearly a year ago. The foreign ministers of the two countries agreed that Dutch prisoners in Peru and Peruvians jailed in the Netherlands can apply to complete their prison terms in their homeland once their appeal process has been completed. (AP Photo/America Television Channel, Domingo al Dia, File) De 22-jarige Van der Sloot op 11 juni vorig jaar nadat hij aankwam in de Miguel castro Castro gevangenis. Foto AFP

De Peruaanse justitie eist 30 jaar cel tegen Joran van der Sloot. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Van der Sloot wordt vervolgd voor moord op de 21-jarige Stephany Flores vorig jaar. Nu de aanklacht is geformuleerd kan het proces tegen de 24-jarige Nederlander van start gaan.

Procureur Miriam Zully Riveros Castellares eist eveneens een schadevergoeding van ruim vijftigduizend euro. Flores werd begin juni vorig jaar levenloos aangetroffen in een hotelkamer in de Peruaanse hoofdstad Lima. Van der Sloots voormalig advocaat Maximo Altez meende dat hij de Peruaanse in een heftige emotie had omgebracht. De familie Flores denkt dat hij uit was op geld.

In de zaak worden ook drie Peruanen aangeklaagd omdat zij Van der Sloot zouden hebben geholpen bij zijn vlucht naar Chili, vlak na de dood van Flores. Van der Sloot werd kort na zijn vluchtpoging opgepakt en aan Peru uitgeleverd. Hij zit nu vast in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis in Lima.

Er bestaat een kans dat Van der Sloot eind december wordt vrijgelaten als zijn proces dan nog niet van start is gegaan. Nu de aanklacht van het OM is geformuleerd -de rechtbank maande justitie vorige week tot haast- is de kans vergroot dat het proces voor die tijd van start gaat.

    • Lex Boon