New York sluit luchthavens en metrostelsel - kracht Irene neemt af

Zandzakken in de straten van Manhattan moeten schade door mogelijke overstromingen voorkomen. Foto Reuters / Eduardo Munoz

In afwachting van de eerste orkaan in decennia sluit New York vanaf 12.00 uur vanmiddag (18.00 Nederlandse tijd) haar vijf vliegvelden voor inkomende vluchten. Ook wordt voor het eerst in de geschiedenis het hele metrostelsel van de stad stilgelegd. Dat meldt persbureau AP.

Luchtvaartmaatschappijen hebben al zo’n 2000 vluchten gecancelled. Gisteravond werd al besloten tot verplichte evacuatie van laaggelegen gebieden in de stad New York. Naar verwachting moeten zo’n driehonderdduizend inwoners hun huizen verplicht verlaten. De inwoners worden opgevangen in veiliger gelegen delen van de stad. Daarvoor zijn er 90 opvangcentra ingericht, zo heeft burgemeester Michael Bloomberg laten weten. Ook houden theaters in de stad hun deuren gesloten.

President Obama noemt de orkaan Irene, die langzaam de oostkust van de Verenigde Staten nadert, een “historische orkaan”. Vanwege de dreigende situatie heeft hij zijn vakantie een dag eerder afgebroken.

De orkaanwaarschuwing geldt voor vrijwel de hele oostkust, van de staat Noord-Carolina in het zuiden tot aan Massachusetts in het noorden. Aan de hele oostkust zijn zo’n 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen voor Irene.

Update 09.15 uur:
De orkaan Irene verliest aan kracht en is nu ingeschaald in Categorie 1, met windsnelheden van 145 km per uur. Toch is de verwachting dat Irene nog steeds in staat zal zijn om veel te vernietigen.

Update 11.30:
Weervoorspellers verwachten dat de orkaan binnen een paar uur de kust van Noord-Carolina zal bereiken. Nu al wordt de kust daar geteisterd met zware windstoten en hevige regenbuien.

Bekijk hier livebeelden van de kust van Noord-Carolina.

Free desktop streaming application by Ustream

De voorspelde route die Irene dit weekend zal afleggen.

    • Lex Boon