Nederland heeft de slimste voetballers

DAVID: Made it, Ma! Top of the wooooorld!! KA-BOEM.

SIMON: Wat is dat?

DAVID: Het geluid van Nederland dat nummer één wordt op de FIFA-ranglijst, natuurlijk. Officieel. Voor het allereerst.

SIMON: Ja, maar waarom ‘ka-boem’?

DAVID: Dat is tevens het geluid van Jimmy Cagney als hij zichzelf opblaast in White Heat.

SIMON: Ik ken die film niet.

DAVID: Cagney speelt een krankzinnige gangster. Aan het einde schiet hij van boven op een gastank in een olieraffinaderij op politieagenten. Hij gilt top of the world. Het ding explodeert.

SIMON: Ja ja, buitengewoon interessan, maar inderdaad – dit is een speciale dag voor Nederland.

DAVID: Er moet een Oranjerondvaart komen door de grachten van Amsterdam. De spelers kunnen zwaaien met een computerprintje van de FIFA-ranglijst.

SIMON: Dat maakt ook meteen een einde aan het eeuwige Nederlandse voetbaltrauma. Het verliezen van WK-finales blijkt nu helemaal niet schadelijk. Wij verloren van Spanje, maar worden toch eerste. Je moet de sluwheid bewonderen waarmee de Nederlanders dit hebben geflikt.

DAVID: Hoezo?

SIMON: Denk eens na. Spanje verloor cruciale FIFA-punten door zijn nederlaag tegen Italië. Op dezelfde avond ontliep Nederland heel handig zijn wedstrijd tegen Engeland op Wembley.

DAVID: Je bedoelt – die wedstrijd werd afgelast vanwege de Londense rellen. Misschien moet de KNVB snel wat wedstrijden organiseren tegen Libië en Syrië. Die gaan ook niet door. Dan haalt Spanje ons nooit meer in.

SIMON: Nee, je begrijpt niet wat ik bedoel. Denk eens na. Waar begonnen de Londense rellen? In Tottenham, de wijk waar stomtoevallig het Spurs van Rafael van der Vaart voetbalt.

DAVID: O ja….

SIMON: En zag je de relschoppers? Ze plunderden kledingwinkels, probeerden alles eerst aan en vertrokken vervolgens met dozen vol kleren. Waar deed je dat aan denken?

DAVID: Aan voetbalvrouwen!

SIMON: Wie was die week waarnemend Brits premier, terwijl David Cameron op vakantie ging? Welke man bewerkstelligde dat de door Van der Vaart uitgelokte rellen uiteindelijk resulteerden in de afgelasting op Wembley? Nick Clegg! Zijn moeder was een Van den Wall Bake. Clegg is een Hollander en dus ongetwijfeld een Oranjesupporter.

DAVID: Een briljant plan! Maar ik moet zeggen: zelf kan ik dit niet beschouwen als het beste Oranje aller tijden. De mannen van ’74, ’88 of ’98 hadden nooit geprobeerd een tegenstander uit een finale te trappen omdat ze zich minderwaardig voelden.

SIMON: Nee, Nederland voelde zich vroeger nooit minderwaardig. Dat was juist het probleem. Die elftallen voelden zich zo superieur dat ze het winnen overbodig achtten. Wist je dat het elftal van Bergkamp, Kluivert en de De Boers in 1997 zo zelden won dat het 22ste in de wereld stond?

DAVID: Misschien kon de FIFA toen nog niet zo goed tellen.

SIMON: Misschien kan de FIFA nu niet zo goed tellen. Ze beweert dat Engeland vierde staat.

DAVID: Het is waar dat de Nederlanders vroeger vaak maar wat aanrommelden. Weet je nog de 5-5 tegen België, toen ze een simpel spelletje transformeerden in een postmodernistische grap? Dat was subversief!

SIMON: Het team van bondscoach Bert van Marwijk is minder humoristisch, maar per hoofd van de bevolking heeft Nederland wel de beste – althans de slimste – voetballers. Geen ander land heeft die cultuur van intelligent gebruik van ruimte waarover jij in je boek voortdurend doorgaat.

DAVID: Als Nederland zo veel goede spelers heeft, waarom staat de eredivisie dan bol van de dure, tweederangsbuitenlanders?

SIMON: Bizar, he? Maar dat verandert nu. Vorige week Excelsior-De Graafschap gezien?

DAVID: Even denken, ehh…

SIMON: De eerste eredivisiewedstrijd in twaalf jaar die met 22 Nederlandse spelers aftrapte.

DAVID: Frank de Boer gebruikt bij Ajax steeds meer jeugdspelers.

SIMON: Feyenoord doet bijna niet anders meer, nu het nog maar één gulden vijftig en een oude fles ketchup in kas heeft. Misschien zal de FIFA-ranglijst meer clubs overtuigen dat ze geen slechte Bulgaren, Polen en Afrikanen nodig hebben. Nederlanders zijn nummer één.

David Winner en Simon Kuper

    • Simon Kuper
    • David Winner