Multiversum

Dat er meer dan één heelal bestaat (‘De vele wegen naar het multiversum’, wetenschapsbijlage 20 & 21 augustus) werd al vermeld door Jacob Lorber (1800-1864). Al was deze vermelding in zijn geschriften geen speculatie zoals wij dit gewend zijn. In 1844 voelde hij dat hij moest gaan zitten en schrijven. Dit heeft hij 25 jaar lang gedaan. Vooral in de boeken Van de hel tot de hemel en in De vlieg geeft hij een beschrijving van de ‘wereldmens’, bestaande uit een immense hoeveelheid ‘hulsgloben’ of universums. Het lijkt wel alsof elke cel in die mens een universum is. Tevens beschrijft hij het geheel van deze universums als een mens met de nodige functies. Boeiend is ook de beschrijving hoe die mens is samengesteld; het begint dan op het Droste cacaoblikje te lijken...

Jan Ham

Vriescheloo

    • Jan Ham Vriescheloo